Zdrowe ciasto owsiane z czekoladą bez cukru. Błyskawiczny przepis na doskonały deser
Dieta wegetariańska
Pyszne i zdrowe ciasto owsiane z dodatkiem czekolady to propozycja na deser nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Upieczone według tego sprawdzonego przepisu ciasto z płatków owsianych przypadnie do smaku osobom ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Deser jest prosty i robi się go w błyskawicznym tempie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na zdrowe ciasto owsiane z czekoladą bez cukru.
Ciasto owsiane z czekoladą bez cukru – z czego zrobić?
Aby upiec w domu zdrowe ciasto czekoladowe, należy przygotować kilka niedrogich składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne o każdej porze roku. Właśnie dlatego obłędne ciacho można robić na różne okazje lub kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i mega czekoladowego.
Lista składników potrzebnych do upieczenia ciasta owsianego z czekoladą obejmuje takie produkty jak:
- płatki owsiane – główny składnik i zamiennik mąki pszennej, bogate w składniki odżywcze
- banany – zamiennik białego cukru, źródło potasu, błonnika i probiotyków
- mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój sojowy
- kakao – nadaje smaku, koloru i aromatu, skarbnica witamin i minerałów, białka oraz tłuszczów
- orzechy włoskie – poprawiają pamięć i koncentrację, pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają kondycję skóry
- jajka – spulchniają ciasto i łączą składniki, są źródłem białka i witaminy A
- proszek do pieczenia – nadaje puszystości
Jak zrobić zdrowe ciasto owsiane z czekoladą?
Przepis na pyszne i zdrowe ciasto z płatków owsianych w czekoladowym smaku jest nieskomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki miesza się łyżką. Przygotowanie nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Trzeba jedynie poczekać, aż ciasto owsiane się upiecze.
Przepis na zdrowe ciasto owsiane bez cukru został podzielony na kilka prostych kroków:
- 1. krok – namoczenie płatków owsianych w mleku
- 2. krok – przygotowanie masy z bananów, jajek, soli i proszku do pieczenia
- 3. krok – połączenie masy bananowej z płatkami owsianymi i orzechami włoskimi
- 4. krok – upieczenie ciasta w piekarniku
- 5. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
- 6. krok – udekorowanie ciasta polewą czekoladową
Ile piec ciasto owsiane?
Zdrowe ciasto owsiane z czekoladą, w którym nie ma mąki pszennej i białego cukru, piecze się w piekarniku. Trzeba go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany do tej temperatury, wstawia się formę z ciastem owsianym. Czas pieczenia wynosi 40 minut.
SKŁADNIKI
- 250 ml gorącego mleka krowiego lub sojowego
- 120 g płatków owsianych
- 2 banany
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki orzechów włoskie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
polewa:- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml gorącego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane przesypać do miski i wlać gorące mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Obrane banany rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Do masy bananowej wsypać sól i proszek do pieczenia. Wymieszać, tak aby nie było grudek.
- Dodać namoczone płatki owsiane i posiekane orzechy. Bardzo dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
- Ostudzone ciasto udekorować polewą.
- Przed podaniem pokroić na porcje.