Zdrowe ciasto owsiane z czekoladą bez cukru. Błyskawiczny przepis na doskonały deser

ciasto owsiane z czekoladą
Autor: Shutterstock Czekoladowe ciasto owsiane nie ma cukru i mąki pszennej. Jest pyszne i zdrowe.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszne i zdrowe ciasto owsiane z dodatkiem czekolady to propozycja na deser nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Upieczone według tego sprawdzonego przepisu ciasto z płatków owsianych przypadnie do smaku osobom ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Deser jest prosty i robi się go w błyskawicznym tempie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na zdrowe ciasto owsiane z czekoladą bez cukru.

Ciasto owsiane z czekoladą bez cukru – z czego zrobić?

Aby upiec w domu zdrowe ciasto czekoladowe, należy przygotować kilka niedrogich składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne o każdej porze roku. Właśnie dlatego obłędne ciacho można robić na różne okazje lub kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i mega czekoladowego.

Lista składników potrzebnych do upieczenia ciasta owsianego z czekoladą obejmuje takie produkty jak:

  • płatki owsiane – główny składnik i zamiennik mąki pszennej, bogate w składniki odżywcze
  • banany – zamiennik białego cukru, źródło potasu, błonnika i probiotyków
  • mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój sojowy
  • kakao – nadaje smaku, koloru i aromatu, skarbnica witamin i minerałów, białka oraz tłuszczów
  • orzechy włoskie – poprawiają pamięć i koncentrację, pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają kondycję skóry
  • jajka – spulchniają ciasto i łączą składniki, są źródłem białka i witaminy A
  • proszek do pieczenia – nadaje puszystości

Jak zrobić zdrowe ciasto owsiane z czekoladą?

Przepis na pyszne i zdrowe ciasto z płatków owsianych w czekoladowym smaku jest nieskomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki miesza się łyżką. Przygotowanie nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Trzeba jedynie poczekać, aż ciasto owsiane się upiecze.

Przepis na zdrowe ciasto owsiane bez cukru został podzielony na kilka prostych kroków:

  • 1. krok – namoczenie płatków owsianych w mleku
  • 2. krok – przygotowanie masy z bananów, jajek, soli i proszku do pieczenia
  • 3. krok – połączenie masy bananowej z płatkami owsianymi i orzechami włoskimi
  • 4. krok – upieczenie ciasta w piekarniku
  • 5. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
  • 6. krok – udekorowanie ciasta polewą czekoladową

Ile piec ciasto owsiane?

Zdrowe ciasto owsiane z czekoladą, w którym nie ma mąki pszennej i białego cukru, piecze się w piekarniku. Trzeba go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany do tej temperatury, wstawia się formę z ciastem owsianym. Czas pieczenia wynosi 40 minut.

SKŁADNIKI

  • 250 ml gorącego mleka krowiego lub sojowego
  • 120 g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki orzechów włoskie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml gorącego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miski i wlać gorące mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Obrane banany rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Do masy bananowej wsypać sól i proszek do pieczenia. Wymieszać, tak aby nie było grudek.
  • Dodać namoczone płatki owsiane i posiekane orzechy. Bardzo dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
  • Ostudzone ciasto udekorować polewą.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej