Wegańska tarta z limonkowym kremem awokado: zdrowy i pyszny deser bez pieczenia

Tarta z kremem awokado nie zawiera glutenu, jajek, mleka, ani innych alergenów, poza orzechami. Orzechowy, chrupki spód i pyszne kremowe nadzienie przypominające budyń są tak dobre, że będziecie chcieli dokładkę. Tarta z kremem awokado ma jeszcze tę zaletę, że można ją dowolnie długo mrozić. To znaczy, że możecie ją przygotować z dużym wyprzedzeniem.
Więcej pysznych deserów wegańskich:
Wegańskie ciasta i desery mają tę zaletę, że są pozbawione alergenów takich jak białko jaja kurzego lub białko mleczne. Dieta wegan wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie przysmaki cukiernicze, często nie zawierają glutenu, ponieważ zrobione są z innych źródeł skrobi. Są za to pełne smaku, zdrowe i bogate w związki, które często pomijamy w diecie.
Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy
Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański
Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut
Rajskie ciasto czekoladowe bez jajek i masła
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub pekan
- 1 szklanka daktyli (około 12 sztuk daktyli)
- 1-2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 1 szczypta soli
- Na nadzienie:
- 4 awokado (około 1 1/2 szklanki puree z awokado)
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1/2 szklanki miodu lub syropy z agawy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki skórki z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki spodu: wiórki kokosowe, orzechy, daktyle, skórkę z limonki i sól, zmiksować w robocie kuchennym za pomocą noży. Rozdrobnić to postaci lepkiej masy z okruchów.
- Mieszankę lepkich okruchów przełożyć do tortownicy (lub formy do tarty) i równomiernie docisnąć do dna. Wstawić do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia, aby dno się zestaliło.
- Zmiksować w szybkoobrotowym blenderze lub robocie kuchennym na kremową konsystencję składniki na nadzienie: awokado, sok z limonki, miód lub syrop z agawy, olej kokosowy i skórkę z limonki.
- Wyłóż nadzienie na schłodzony spód i wyrównaj jego powierzchnię.
- Umieść tartę w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
- Wyjmij tortownicę z zamrażarki na 10-15 minut przed podaniem, posyp wiórkami kokosowymi, pokrój na kawałki.