Wegańska tarta z limonkowym kremem awokado: zdrowy i pyszny deser bez pieczenia

Orzechowa tarta z limonkowym kremem awokado
Autor: Shutterstock Orzechowa tarta z limonkowym kremem awokado
łatwy
30 min
4

Tarta z kremem awokado nie zawiera glutenu, jajek, mleka, ani innych alergenów, poza orzechami. Orzechowy, chrupki spód i pyszne kremowe nadzienie przypominające budyń są tak dobre, że będziecie chcieli dokładkę. Tarta z kremem awokado ma jeszcze tę zaletę, że można ją dowolnie długo mrozić. To znaczy, że możecie ją przygotować z dużym wyprzedzeniem. 

Więcej pysznych deserów wegańskich:

Wegańskie ciasta i desery mają tę zaletę, że są pozbawione alergenów takich jak białko jaja kurzego lub białko mleczne. Dieta wegan wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.  Wegańskie przysmaki cukiernicze, często nie zawierają glutenu, ponieważ zrobione są z innych źródeł skrobi. Są za to pełne smaku, zdrowe i bogate w związki, które często pomijamy w diecie. 

Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy

Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański

Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut

Rajskie ciasto czekoladowe bez jajek i masła

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub pekan
  • 1 szklanka daktyli (około 12 sztuk daktyli)
  • 1-2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 1 szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 4 awokado (około 1 1/2 szklanki puree z awokado)
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/2 szklanki miodu lub syropy z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki skórki z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki spodu: wiórki kokosowe, orzechy, daktyle, skórkę z limonki i sól, zmiksować w robocie kuchennym za pomocą noży. Rozdrobnić to postaci lepkiej masy z okruchów.
  • Mieszankę lepkich okruchów przełożyć do tortownicy (lub formy do tarty) i równomiernie docisnąć do dna. Wstawić do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia, aby dno się zestaliło.
  • Zmiksować w szybkoobrotowym blenderze lub robocie kuchennym na kremową konsystencję składniki na nadzienie: awokado, sok z limonki, miód lub syrop z agawy, olej kokosowy i skórkę z limonki.
  • Wyłóż nadzienie na schłodzony spód i wyrównaj jego powierzchnię.
  • Umieść tartę w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
  • Wyjmij tortownicę z zamrażarki na 10-15 minut przed podaniem, posyp wiórkami kokosowymi, pokrój na kawałki.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej