Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy

2021-03-29
Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy
Autor: Shutterstock Ciasto można przybrać również kwiatami, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze efektowniej
łatwy
30 min
4

Ciasto bananowe z miechunką jadalną bazuje na naturalnych cukrach i alternatywnych dla pszennej mąkach. I choć wydaje się, że niemożliwe jest przygotowanie ciasta bez... wszystkiego, co powinno się w cieście znaleźć, to jednak to działa! Kwaskowate owoce miechunki przełamują smak przejrzałych bananów, daktyle wszystko osłodzą, a orzechowy smak mąki gryczanej wynagrodzi trud przygotowań. Wypróbuj przepis na ciasto bananowe z miechunką, bez względu na to, czy jesteś weganką, nie tolerujesz glutenu lub cukru.  

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki śliwek suszonych
  • 1/3 szklanki miechunki jadalnej suszonej
  • 2 przejrzałe banany (właściwie takie banany są dopiero dojrzałe i bardzo słodkie)
  • 1/3 oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  •  
  • do dekoracji:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 opakowanie miechunki jadalnej świeżej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalać śliwki i daktyle połową szklanki gorącej wody. Oddzielnie zalać miechunkę odrobiną wrzątku. Odstawić na godzinę.
  • Namoczone daktyle i śliwki zmiksować z bananami i olejem kokosowym.
  • Wsypać do nich obie mąki i sodę. Dodać ocet jabłkowy i zamieszać wszystko.
  • Owoce miechunki odcedzić i wmieszać do ciasta.
  • Przelać ciasto do foremki i piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka (zajmie to co najmniej pół godziny).
  • Przygotować lukier: ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.
  • Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy i polać lukrem, odstawić do wystudzenia.
  • Wierzch gotowego ciast ozdobić owocami miechunki.