Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto można przybrać również kwiatami, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze efektowniej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ciasto bananowe z miechunką jadalną bazuje na naturalnych cukrach i alternatywnych dla pszennej mąkach. I choć wydaje się, że niemożliwe jest przygotowanie ciasta bez... wszystkiego, co powinno się w cieście znaleźć, to jednak to działa! Kwaskowate owoce miechunki przełamują smak przejrzałych bananów, daktyle wszystko osłodzą, a orzechowy smak mąki gryczanej wynagrodzi trud przygotowań. Wypróbuj przepis na ciasto bananowe z miechunką, bez względu na to, czy jesteś weganką, nie tolerujesz glutenu lub cukru.
Składniki
1/3 szklanki daktyli
1/3 szklanki śliwek suszonych
1/3 szklanki miechunki jadalnej suszonej
2 przejrzałe banany (właściwie takie banany są dopiero dojrzałe i bardzo słodkie)
1/3 oleju kokosowego
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki gryczanej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka octu jabłkowego
do dekoracji:
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 opakowanie miechunki jadalnej świeżej
Przygotowanie krok po kroku:
Zalać śliwki i daktyle połową szklanki gorącej wody. Oddzielnie zalać miechunkę odrobiną wrzątku. Odstawić na godzinę.
Namoczone daktyle i śliwki zmiksować z bananami i olejem kokosowym.
Wsypać do nich obie mąki i sodę. Dodać ocet jabłkowy i zamieszać wszystko.
Owoce miechunki odcedzić i wmieszać do ciasta.
Przelać ciasto do foremki i piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka (zajmie to co najmniej pół godziny).
Przygotować lukier: ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.
Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy i polać lukrem, odstawić do wystudzenia.
Wierzch gotowego ciast ozdobić owocami miechunki.