Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy

Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto można przybrać również kwiatami, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze efektowniej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto bananowe z miechunką jadalną bazuje na naturalnych cukrach i alternatywnych dla pszennej mąkach. I choć wydaje się, że niemożliwe jest przygotowanie ciasta bez... wszystkiego, co powinno się w cieście znaleźć, to jednak to działa! Kwaskowate owoce miechunki przełamują smak przejrzałych bananów, daktyle wszystko osłodzą, a orzechowy smak mąki gryczanej wynagrodzi trud przygotowań. Wypróbuj przepis na ciasto bananowe z miechunką, bez względu na to, czy jesteś weganką, nie tolerujesz glutenu lub cukru.  

Składniki

  • 1/3 szklanki daktyli

  • 1/3 szklanki śliwek suszonych

  • 1/3 szklanki miechunki jadalnej suszonej

  • 2 przejrzałe banany (właściwie takie banany są dopiero dojrzałe i bardzo słodkie)

  • 1/3 oleju kokosowego

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2/3 szklanki mąki gryczanej

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • łyżka octu jabłkowego

  •  

  • do dekoracji:

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 opakowanie miechunki jadalnej świeżej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zalać śliwki i daktyle połową szklanki gorącej wody. Oddzielnie zalać miechunkę odrobiną wrzątku. Odstawić na godzinę.

  • Namoczone daktyle i śliwki zmiksować z bananami i olejem kokosowym.

  • Wsypać do nich obie mąki i sodę. Dodać ocet jabłkowy i zamieszać wszystko.

  • Owoce miechunki odcedzić i wmieszać do ciasta.

  • Przelać ciasto do foremki i piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka (zajmie to co najmniej pół godziny).

  • Przygotować lukier: ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.

  • Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy i polać lukrem, odstawić do wystudzenia.

  • Wierzch gotowego ciast ozdobić owocami miechunki.

Ocena: 5