Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Rajskie ciasto czekoladowe bez jajek i masła

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Obłędnie smaczne ciasto czekoladowe z polewą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Czekoladowe ciasto bez jajek to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie tolerują białka jaja kurzego. Ciasto jest bez masła i oleju, ale nie bez tłuszczu. Ponieważ do przygotowania czekoladowej przyjemności użyjemy tłustego mleka kokosowego. Poza tym to bardzo łatwe ciasto, które uprzyjemni nam popołudnia z kawą lub filiżanką herbaty.
Składniki
Na ciasto:
400 ml mleka kokosowego
500 ml lub 2 szklanki mąki
125 ml czyli 0,5 szklanki cukru
125 ml czyli 0,5 szklanki cukru brązowego
15 g proszku do pieczenia
80 ml kakao w proszku
Na glazurę:
100 g czekolady 70% kakao
1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie krok po kroku:
Mleko kokosowe podgrzać, wystarczy jak będzie ciepłe.
Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać oba rodzaje cukru, wymieszać.
Dodać ciepłe mleko kokosowe i szybko zamieszać.
Formę posmarować olejem roślinny, wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 40 minut.
Wyjąć ciasto i ostudzić.
Na ostudzone ciasto wylać glazurę przygotowaną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z olejem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska