Czekoladowe ciasto bez jajek i tłuszczu

2021-03-29
Czekoladowe ciasto bez jajek i masła
Autor: Shutterstock Obłędnie smaczne ciasto czekoladowe z polewą
łatwy
30 min
4

Czekoladowe ciasto bez jajek to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie tolerują białka jaja kurzego. Ciasto jest bez masła i oleju, ale nie bez tłuszczu. Ponieważ do przygotowania czekoladowej przyjemności użyjemy tłustego mleka kokosowego. Poza tym to bardzo łatwe ciasto, które uprzyjemni nam popołudnia z kawą lub filiżanką herbaty. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 ml lub 2 szklanki mąki
  • 125 ml czyli 0,5 szklanki cukru
  • 125 ml czyli 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 80 ml kakao w proszku
  • Na glazurę:
  • 100 g czekolady 70% kakao
  • 1 łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko kokosowe podgrzać, wystarczy jak będzie ciepłe.
  • Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać oba rodzaje cukru, wymieszać.
  • Dodać ciepłe mleko kokosowe i szybko zamieszać.
  • Formę posmarować olejem roślinny, wlać ciasto.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 40 minut.
  • Wyjąć ciasto i ostudzić.
  • Na ostudzone ciasto wylać glazurę przygotowaną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z olejem.