Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto o smaku orzechów ziemnych z kawałkami czekolady

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszny keks z masłem orzechowym i czekoladą to rewelacyjne ciasto świąteczne. Zamiast tradycyjnego tłuszczu wykorzystano w przepisie masło fistaszkowe z orzechów ziemnych. Ten dodatek nadaje niezwykły smak ciastu. 

Składniki

  • 150 g brązowego cukru

  • 125 g kremowego masła orzechowego

  • 400 g mąki

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 2 łyżki musu jabłkowego

  • 150 ml wody gazowanej

  • 250 ml mleka roślinnego

  • 50 g ciemnej czekolady

  • oraz forma keksowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włóż cukier i masło orzechowe do miski i ubij za pomocą robota kuchennego lub miksera ręcznego przez około 3-4 minuty, aż mieszanina stanie się nieco jaśniejsza.

  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, krótko wymieszaj. Teraz dodaj wodę gazowaną, mleko roślinne i mus jabłkowy i wszystko wymieszaj na gładkie ciasto.

  • Pokrój ciemną czekoladę na małe kawałki i dodaj pod ciasto.

  • Posmaruj masłem formę keksową i oprósz ją odrobiną mąki. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Najlepiej wykonać test suchego patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto drewniany patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.

  • Wyjmij keks z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w foremce jeszcze przez kilka minut, dopiero potem wyjmij i ostudź całkowicie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3