Tarta brzoskwiniowo-malinowa: przepis na ciasto z owocami

2020-08-05
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Autor: Shutterstock Tarta brzoskwiniowo-malinowa - piękny i pyszny deser.
łatwy
25 min
4

Soczyste brzoskwinie i wyraziste w smaku maliny to doskonałe składniki letnich deserów i ciast. Oto sprawdzony przepis na jeden z nich – znakomitą tartę brzoskwiniowo-malinową. Jest fantastycznie krucha, z wyrazistym nadzieniem owocowym podkreślonym szczyptą gałki muszkatołowej. Pysznie i z pomysłem.

Polecamy też:

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

Letnia Pavlova z brzoskwiniami

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

łyżka cukru

¼ łyżeczki soli

3 łyżki schłodzonego masła lub margaryny

5 łyżek zimnej wody

 

Masa:

4 brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki

½ szklanki malin (jeśli nie ma świeżych mogą być rozmrożone)

3 łyżki cukru

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

roztrzepane jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W misce lub malakserze wymieszaj mąkę, cukier, sól i masło. Mieszając, dodawaj po łyżce wody.

Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, rozwałkuj je. Powinno powstać koło o średnicy ok. 30 cm.

Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą blachę (średnica ok. 25 cm). Przełóż ciasto do formy i odstaw.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Wymieszaj brzoskwinie z cukrem i gałką muszkatołową. Ułóż spiralnie na cieście, tak by plasterki na siebie zachodziły. Na wierzch wysyp maliny. Wystający brzeg ciasta zagnij do środka – połóż na nadzieniu. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze ok. 40 minut.

Ciasto podawaj ciepłe.