Szybkie bananowe brownie. Bez jajek i białego cukru, a słodkie w sam raz
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z bananów i czekolady? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym i błyskawicznym przepisie. Pyszne brownie z bananami to idealny deser na każdą okazję. Ciasto robi się łatwo z kilku prostych składników. Zachwyca smakiem i obłędnym czekoladowym aromatem, który czuć już w czasie pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić pyszne brownie z bananami i sprawdźcie ten przepis.
Brownie z bananami – składniki
Domowe brownie, które urzeka smakiem od pierwszego kęsa, przyrządza się z prostych składników. Na liście znalazło się tylko siedem produktów, które bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są dostępne bez względu na porę roku, więc doskonałe brownie można piec na różne okazje lub serwować jako pyszną przekąskę czekoladową.
Wśród składników nie ma jajek i białego cukru. Nie dodaje się też żadnych zamienników. Cała słodycz pochodzi z bananów, dlatego do tego smacznego domowego brownie najlepsze są dojrzałe banany.
Co jest więc potrzebne do zrobienia wyśmienitego brownie w domu? Aby upiec niesamowicie czekoladowe brownie, potrzebne są takie produkty jak:
- banany
- mąka pszenna
- gorzka czekolada
- jogurt grecki
- orzechy laskowe
- olej kokosowy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić brownie z bananów?
Przepis na pyszne domowe brownie bananowe jest banalny. Przygotowanie jest błyskawiczne i zajmuje tylko 10 minut. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności i wstawić do piekarnika.
Przepis na brownie z bananów został podzielony na poszczególne czynności. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu domowych słodkości, ten przepis będzie świetną pierwszą lekcją. Nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
- 1. krok – roztopienie czekolady i przygotowanie puree bananowego
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – połączenie składników suchych z czekoladą, bananami i pozostałymi składnikami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
Ile piec brownie bananowe?
W tym sprawdzonym przepisie pyszne i mega czekoladowe brownie z dodatkiem bananów piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 35 minut. Po upieczeniu ciasto trzeba jeszcze odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
Gotowe brownie bananowe można posypać cukrem pudrem lub zmielonym słodzikiem. Sprawdzi się też polewa czekoladowa, posiekane orzechy czy prażone płatki migdałowe.
SKŁADNIKI
- 3 banany
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
- Banany obrać. 2 pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem lub zblendować.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wlać jogurt grecki i płynną czekoladę. Dodać puree bananowe i posiekane orzechy laskowe. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim plasterki bananów.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub jako słodką przekąskę.