Szybka tarta z brzoskwiniami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Szybka tarta z brzoskwiniami: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Tarta z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową - łatwa do przygotowania
łatwy
30 min
4

Szybka tarta z brzoskwiniami to doskonały deser. Tarta z brzoskwiniamidla leniwych oczywiście może być zrobiona z gotowego spodu do tortów. Dłuższa wersja przygotowania tarty brzoskwiniowej wymaga od nas zagniecenia ciasta. Jest to może trochę bardziej pracochłonne, ale na pewno smaczniejsze.

Polecamy też:

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

SKŁADNIKI

  • 130 g mąki
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę połączyć z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, dodać sól i cukier. Rozetrzeć palcami dodać jajko, ugnieść ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • Galaretkę wykonać według przepisu (można zmniejszyć ilość wody) i wstawić do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę (24 cm). Zdjąć wierzchni papier, odwrócić, wyłożyć do formy i odkleić drugi papier. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku. Najlepiej okryć je folią aluminiową i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez około 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • Tartę posmarować dżemem. Brzoskwinie pokroić na plasterki poukładać na wierzchu i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!