Szybka tarta z brzoskwiniami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szybka tarta z brzoskwiniami to doskonały deser. Tarta z brzoskwiniamidla leniwych oczywiście może być zrobiona z gotowego spodu do tortów. Dłuższa wersja przygotowania tarty brzoskwiniowej wymaga od nas zagniecenia ciasta. Jest to może trochę bardziej pracochłonne, ale na pewno smaczniejsze.
Polecamy też:
Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami
Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
SKŁADNIKI
- 130 g mąki
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę połączyć z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, dodać sól i cukier. Rozetrzeć palcami dodać jajko, ugnieść ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Galaretkę wykonać według przepisu (można zmniejszyć ilość wody) i wstawić do lodówki.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę (24 cm). Zdjąć wierzchni papier, odwrócić, wyłożyć do formy i odkleić drugi papier. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku. Najlepiej okryć je folią aluminiową i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez około 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Tartę posmarować dżemem. Brzoskwinie pokroić na plasterki poukładać na wierzchu i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!