Puszysty placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną
2021-03-29

średni
45 min
4
Placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną to doskonałe ciasto na rodzinne spotkania. W przepisie najlepiej użyć słodkich odmian jabłek i przełamać je dodatkiem kwaśnej żurawiny. Przed przystąpieniem do pieczenia, najlepiej żurawinę przez 12 godzin mrozić. Przemrożone owoce są mniej cierpkie.
Więcej przepisów na ciasta z jesiennymi owocami:
Przepyszne ciasto buraczkowe - słodki deser na zdrowie
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g jabłek
- 50 g żurawiny (pozostawionej na noc w zamrażarce)
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- 100 g masła lub dobrej margaryny
- tłuszcz do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce opłukać, jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
- Z 50 g mąki, drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
- Jajka wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą przesianą mąką, solą i ekstraktem z wanilii. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać pod koniec wyrabiania roztopione masło (margarynę).
- Następnie wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzchu ułożyć estetycznie jabłka i żurawinę, pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut.
- Placek wystudzić, posypać cukrem pudrem.