Ciasto buraczkowe: oryginalny przepis na ciasto z buraków!

Ciasto buraczkowe: oryginalny przepis na ciasto z buraków!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z buraków - oryginalny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto z buraków? Coś podobnego! A jednak. Jest pyszne, niezbyt kaloryczne i co pewne - niezwykle oryginalne. Mówimy, jak zrobić niepowtarzalne ciasto z buraków.

Składniki

  • 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić porządnie z połową cukru, dodać żółtka.

  • Buraczki starte uprzednio na tarce zmieszać ze składnikami sypkimi, dodać olej.

  • Połączyć z ubitą pianą z żółtkami, wymieszać dokładnie chociaż delikatnie.

  • Ciasto wlać do tortownicy wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza.

  • To czy ciasto jest gotowe, sprawdzać za pomocą patyczka.

  • Ciasto polać lukrem z soku z cytryny z dodatkiem likieru cytrynowego. 

Ciasta buraczkowego nie należy się obawiać. Nie będzie miało smaku barszczu. Znakomicie smakuje podane jako podwieczorek do herbaty lub kawy.