Lekki placek z borówkami: przepis na clafoutis z borówką amerykańską

Lekki placek z borówkami: przepis na clafoutis z borówką amerykańską
Autor: Shutterstock Deser idealny - lekki placek z borówkami amerykańskimi
łatwy
15 min
4

Dużo owoców i mało ciasta - ten lekki placek z borówkami amerykańskimi to marzenie każdego łasucha. Owoce borówki skąpane w cieście naleśnikowym i zapieczone zamieniają się w fantastyczny deser od którego trudno się oderwać. Dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem Julii Child. Można jeść go łyżkami, takie to dobre! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1 ¼ szklanki mleka 3,2% tłuszczu
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ⅛ łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki (ok. 250 g) borówek amerykańskich
  • forma okrągła o średnicy 24 cm lub kwadratowa o boku 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Za pomocą miksera ręcznego, kielichowego lub malaksera wymieszaj mleko, ⅓ szklanki cukru, jajka, wanilię, sól i mąkę. Miksuj, aż mieszanina będzie gładka i spieniona.
  • Formę do pieczenia lekko natłuść masłem i wlej ciasto do wysokości 1 cm. Wstaw do piekarnika i pozostaw ciasto na około 5 minut, aż jego wierzch lekko się zetnie.
  • Wyjmij z piekarnika, rozłóż borówki, posyp pozostałym cukrem i wylej na wierzch resztę ciasta.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. 
Dżem z borówki amerykańskiej.

Więcej przepisów na ciasta z borówką amerykańską

Kruchy placek z borówkami i kruszonką: łatwy przepis na fenomenalny deser

Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami

Łatwy sernik z borówkami amerykańskimi i kruszonką

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej