Lekki placek z borówkami: przepis na clafoutis z borówką amerykańską
2021-08-26
łatwy
15 min
4
Dużo owoców i mało ciasta - ten lekki placek z borówkami amerykańskimi to marzenie każdego łasucha. Owoce borówki skąpane w cieście naleśnikowym i zapieczone zamieniają się w fantastyczny deser od którego trudno się oderwać. Dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem Julii Child. Można jeść go łyżkami, takie to dobre! Polecam!
SKŁADNIKI
- 1 ¼ szklanki mleka 3,2% tłuszczu
- ⅔ szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ⅛ łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki (ok. 250 g) borówek amerykańskich
- forma okrągła o średnicy 24 cm lub kwadratowa o boku 20 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Za pomocą miksera ręcznego, kielichowego lub malaksera wymieszaj mleko, ⅓ szklanki cukru, jajka, wanilię, sól i mąkę. Miksuj, aż mieszanina będzie gładka i spieniona.
- Formę do pieczenia lekko natłuść masłem i wlej ciasto do wysokości 1 cm. Wstaw do piekarnika i pozostaw ciasto na około 5 minut, aż jego wierzch lekko się zetnie.
- Wyjmij z piekarnika, rozłóż borówki, posyp pozostałym cukrem i wylej na wierzch resztę ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Więcej przepisów na ciasta z borówką amerykańską
Kruchy placek z borówkami i kruszonką: łatwy przepis na fenomenalny deser
Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami