Kruchy placek z borówkami i kruszonką: łatwy przepis na fenomenalny deser

Kruchy placek z borówkami i kruszonką
Autor: Shutterstock Kruchy placek z borówkami amerykańskimi i kruszonką to pyszny deser dla każdego
łatwy
30 min
4

Kruchy placek z borówkami amerykańskimi i kruszonką to fenomenalny deser. Łatwy w przygotowaniu, pyszny i do tego pięknie się prezentuje. Tajemnica uzależniającego smaku placka z borówkami tkwi w dodatku cytryny, które świetnie podkreśla smak owoców. Polecam, bo z doświadczenia wiem, że ciasto z borówką amerykańską i kruszonką znika z talerzy w oka mgnieniu!

Wskazówki jak zrobić kruche ciasto

Kruche ciasto swoją kruchość zawdzięcza mieszaninie mąki, cukru  i tłuszczu. Pod wpływem temperatury masło rozpuszcza się i zapieka słodkie okruchy. Żeby jednak to osiągnąć należy miksować zimne masło z pozostałymi składnikami. 

Więcej o sekretach przygotowania kruchego ciasta znajdziesz w artykule: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO] 

Jeśli lubisz wypieki z borówką amerykańską polecam przepisy opracowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Borówka amerykańska: przepis na tartę z borówkami

Jagodzianki z borówką amerykańską

Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami

Łatwy sernik z borówkami amerykańskimi i kruszonką

Warto również zamknąć smak owoców borówki amerykańskiej na zimę, polecam: Dżem z borówki amerykańskiej

Borówkę amerykańską można mrozić w ten sam sposób, co jagodę.

Mrożenie jagód - jak zamrozić jagody na zimę?

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny o smaku masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cytryna, tylko starta skórka
  • Na nadzienie borówkowe:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
  • 250 g borówek amerykańskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę o wymiarach około 20x20 cm posmarować masłem lub margaryną. Odstawić.
  • W malakserze zmiksować zimne masło z dwoma rodzajami cukru. Dodać wanilię, sól i skórkę z cytryny, wymieszać dobrze. Dodać mąkę i miksować do otrzymania kuli ciasta.
  • Podzielić ciasto na dwie porcje: 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą porcję ciasta schować do lodówki.
  • Większą porcję ciasta przełożyć do formy i wylepić ciastem dno foremki. Wstawić formę do rozgrzanego piekarniki i piec 15-18 minut.
  • W czasie gdy piecze się się spód placka, przygotować borówkowe nadzienie.
  • W rondelku zmiksować jajka i cukier. Dodać sok z cytryny i ponownie miksować. Rondelek postawić na małym ogniu i dodać masło. Podgrzewać, mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zazwyczaj zajmuje to od 6 do 8 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Do masy dodać 3/4 borówek i wymieszać.
  • Wyjąć gorący spód i wylać na niego przygotowaną masę.
  • Na wierzchu rozłożyć pozostałe borówki i posypać startym ciastem schłodzonym w lodówce.
  • Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut lub do chwili, gdy wierzch się zrumieni.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na kwadraty.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej