Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem z borówki amerykańskiej jest równie smaczny jak jagodowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dżem z borówki amerykańskiej stanowi wspaniałą alternatywę dla dżemu jagodowego. Z pewnością zasmakuje także wielbicielom dżemu z czarnej porzeczki. Podajemy łatwy przepis.

Składniki

  • 4 szklanki borówek
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka soku  z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Borówki przebrać i dokładnie umyć. Trzy szklanki owoców wrzucić do garnka, a pozostałe dołożyć po rozgnieceniu łyżką.

  • Gotować borówki na małym ogniu 10 minut, ciągle mieszając, po czym dodać cukier oraz sok z cytryny.

  • Gotować jeszcze około 20 minut, nadal mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.

  • Gorący przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i studzić pod kocem.

Przepisy z tej kategorii