Dżem z borówki amerykańskiej [WIDEO]

Dżem z borówki amerykańskiej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem z borówki amerykańskiej jest pysznym dodatkiem do pieczywa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dżem z borówki amerykańskiej jest niezwykle smaczny i w niczym nie ustępuje dżemowi z jagód (owoców borówki czernicy). Co ważne wszystkie najważniejsze składniki odżywcze zawarte w owocach borówki nie tracą swoich właściwości po zagotowaniu. Pyszny i odżywczy dżem z borówki amerykańskiej zasmakuje całej rodzinie. 

Składniki

  • 4 szklanki borówek

  • 2 szklanki cukru

  • łyżeczka soku  z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Borówki przebrać i dokładnie umyć. Trzy szklanki owoców wrzucić do garnka, a pozostałe dołożyć po rozgnieceniu łyżką.

  • Gotować borówki na małym ogniu 10 minut, ciągle mieszając, po czym dodać cukier oraz sok z cytryny.

  • Gotować jeszcze około 20 minut, nadal mieszając, aby dżem nie przywarł do dna.

  • Gorący przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i studzić pod kocem.

Ocena: 2,5