Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto jogurtowe z borówkami - lekkie, owocowe i bardzo smaczne
Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi lub borówkami czernicami, czyli popularnymi jagodami, to najmilsze zakończenie letniego posiłku. Lekkie ciasto bez tłuszczu z owocami będzie smakowało starszemu i młodszemu pokoleniu. Idealne ciasto do niedzielnej popołudniowej herbaty.
Składniki:
230 g mąki oraz jeszcze trochę do oprószenia owoców
100 g cukru
2 jajka
150 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g borówek amerykańskich lub jagód leśnych
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
Dodać jogurt i ponownie krótko miksować na wolnych obrotach.
Do masy jajeczno-jogurtowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować do połączenia się składników.
Borówki oczyścić, ewentualnie umyć i osuszyć. oprószyć mąką. W ten sposób przygotowane owoce jagodowe nie zapadną się w cieście i nie przylgną do dna formy.
Keksówkę lub inną niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Na dno formy wyłożyć część ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie połowę owoców, przykryć ciastem, a na wierzch wysypać pozostałe owoce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę z włączoną dolną grzałką, piec w 180°C przez 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.