Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami

Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto jogurtowe z borówkami - lekkie, owocowe i bardzo smaczne

Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi lub borówkami czernicami, czyli popularnymi jagodami, to najmilsze zakończenie letniego posiłku. Lekkie ciasto bez tłuszczu z owocami będzie smakowało starszemu i młodszemu pokoleniu. Idealne ciasto do niedzielnej popołudniowej herbaty. 

Składniki:

230 g mąki oraz jeszcze trochę do oprószenia owoców

100 g cukru

2 jajka

150 g jogurtu greckiego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g borówek amerykańskich lub jagód leśnych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.

  • Dodać jogurt i ponownie krótko miksować na wolnych obrotach. 

  • Do masy jajeczno-jogurtowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować do połączenia się składników.

  • Borówki oczyścić, ewentualnie umyć i osuszyć. oprószyć mąką. W ten sposób przygotowane owoce jagodowe nie zapadną się w cieście i nie przylgną do dna formy. 

  • Keksówkę lub inną niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 

  • Na dno formy wyłożyć część ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie połowę owoców, przykryć ciastem, a na wierzch wysypać pozostałe owoce. 

  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę z włączoną dolną grzałką, piec w 180°C przez 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Ocena: 3,3