Dietetyczne placki z płatków owsianych i bananów

2021-01-02
Edyta Folwarska
dietetyczne-placki-z-platkow-owsianych-i-bananow-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki możesz zrobić z otrąb lub kaszy zamiast mąki 
łatwy
15 min
4

Moda na dietetyczną kuchnię trwa w najlepsze. Okazuje się, że bardzo zdrowe, pożywne i niskokaloryczne są placki bananowe z płatkami owsianymi. Poznaj łatwy przepis na ich wykonanie i delektuj się ich smakiem, kiedy tylko masz na to ochotę.

Polecamy też:

Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

Naleśniki z płatków owsianych i maślanki z miodem

Owsiany koktajl z suszonymi śliwkami na zmniejszenie apetytu: przepis na zdrowe śniadanie

Składniki

1 dojrzały banan

1 szklanka płatków owsianych górskich

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka miodu lub brązowego cukru

1/2szklanki mleka 2%

gęsty jogurt

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmielone płatki owsiane wrzucamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę miodu, mleko, dokładnie rozgniecionego banana oraz żółtko.

Całość mieszamy i odstawiamy, aby mąka owsiana napęczniała.

W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę i powoli wlewamy ją do do naczynia ze zmielonymi płatkami i bananem.

Przygotowujemy patelnię. Placki smażymy na małym ogniu - bez tłuszczu, ewentualnie z odrobiną oliwy kokosowej - z obu stron po kilka minut.

Do smaku możemy placki posmarować gęstym jogurtem.

Edyta Folwarska