Dietetyczne placki z płatków owsianych i bananów

2021-03-29
Edyta Folwarska
dietetyczne-placki-z-platkow-owsianych-i-bananow-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki możesz zrobić z otrąb lub kaszy zamiast mąki 
łatwy
15 min
4

Moda na dietetyczną kuchnię trwa w najlepsze. Okazuje się, że bardzo zdrowe, pożywne i niskokaloryczne są placki bananowe z płatkami owsianymi. Poznaj łatwy przepis na ich wykonanie i delektuj się ich smakiem, kiedy tylko masz na to ochotę.

Polecamy też:

Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

Naleśniki z płatków owsianych i maślanki z miodem

Owsiany koktajl z suszonymi śliwkami na zmniejszenie apetytu: przepis na zdrowe śniadanie

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
  • 1/2szklanki mleka 2%
  • gęsty jogurt

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmielone płatki owsiane wrzucamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę miodu, mleko, dokładnie rozgniecionego banana oraz żółtko.
  • Całość mieszamy i odstawiamy, aby mąka owsiana napęczniała.
  • W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę i powoli wlewamy ją do do naczynia ze zmielonymi płatkami i bananem.
  • Przygotowujemy patelnię. Placki smażymy na małym ogniu - bez tłuszczu, ewentualnie z odrobiną oliwy kokosowej - z obu stron po kilka minut.
  • Do smaku możemy placki posmarować gęstym jogurtem.
Edyta Folwarska