Dietetyczne placki z płatków owsianych i bananów
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Moda na dietetyczną kuchnię trwa w najlepsze. Okazuje się, że bardzo zdrowe, pożywne i niskokaloryczne są placki bananowe z płatkami owsianymi. Poznaj łatwy przepis na ich wykonanie i delektuj się ich smakiem, kiedy tylko masz na to ochotę.
Polecamy też:
Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?
Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!
Naleśniki z płatków owsianych i maślanki z miodem
Owsiany koktajl z suszonymi śliwkami na zmniejszenie apetytu: przepis na zdrowe śniadanie
SKŁADNIKI
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
- 1/2szklanki mleka 2%
- gęsty jogurt
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone płatki owsiane wrzucamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę miodu, mleko, dokładnie rozgniecionego banana oraz żółtko.
- Całość mieszamy i odstawiamy, aby mąka owsiana napęczniała.
- W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę i powoli wlewamy ją do do naczynia ze zmielonymi płatkami i bananem.
- Przygotowujemy patelnię. Placki smażymy na małym ogniu - bez tłuszczu, ewentualnie z odrobiną oliwy kokosowej - z obu stron po kilka minut.
- Do smaku możemy placki posmarować gęstym jogurtem.