Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

Owsianka na wodzie i na mleku - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owsianka z owocami to pożywne i zdrowe danie na śniadanie 

Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?

Rodzaje płatków owsianych

W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:

  • zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,

  • górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna,

  • błyskawiczne - z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej

Od rodzaju płatków zależy czas gotowania, najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy - płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka. 

Ile płynu do gotowania owsianki?

Owsiankę można ugotować na wodzie. Ale jeśli chcecie otrzymać kremową i lekką konsystencję owsianego kleiku to najlepiej użyć mieszanki wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. 

Stosunek płatków do płynu powinien wynosić: 

  • 1:3 dla płatków ZWYKŁYCH  lub GÓRSKICH, czyli 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem; od waszej fantazji zależy, czy użyjecie 1 szklanki mleka i 2 szklanek wody, czy 2 szklanek mleka i 1 szklanki wody,

  • 1:2 dla płatków  BŁYSKAWICZNYCH, ale zawsze można dodać płynu w trakcie gotowania lub tuż po.

Gotowanie owsianki - jak to zrobić?

Gotowanie owsianki nie jest trudne, jeśli zastosujecie się do prostych zasad sprawdzonych podczas tysiącleci gotowania owsianego kleiku:

  • płatki zalewamy zimnym płynem, co najmniej na 30 minut przed gotowaniem, a najlepiej na noc,

  • do płynu dodajemy szczyptę soli, która wyzwoli słodycz płatków,

  • nasiąknięte płatki doprowadzamy do wrzenia,

  • gotujemy 5 minut od zagotowania,

  • zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut.

Tak przygotowaną owsiankę można teraz doprawić cynamonem lub kurkumą, dosłodzić miodem lub syropem klonowym, wzbogacić o dodatek świeżych lub suszonych owoców, orzechów i pestek. 

Ocena: 3,3