Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zacznij dzień od zdrowego śniadania!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owsianka z piekarnika to pyszne śniadanie dla każdego. Można dodać do niej żurawinę lub suszone śliwki, zamienić orzechy włoskie innymi ulubionymi. Owsiankę można upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać. Ta ni to zapiekanka, ni pełnoziarnisty batonik robi wielką karierę. Samo zdrowie od rana!

Składniki

  • 12 łyżek płatków owsianych

  • 1,5 szklanki wody

  • 1 jajko

  • 50 g rodzynek

  • 30 g orzechów włoskich

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 3 łyżki cukru

  • 1 jabłko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut.

  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Do zaparzonej owsianki dodać starte jabłko, rodzynki, cukier i roztrzepane jajko, wszystko razem wymieszać.

  • Formę do zapiekania posmarować olejem, wypełnić ciastem. Wierzch posypać cynamonem i orzechami.

  • Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7