Ciasto ARBUZ - można się pomylić. Przepis na smaczne ciasto, które wygląda jak arbuz

Ciasto arbuz
Autor: Shutterstock Ciasto arbuz bardzo podoba się zwłaszcza dzieciom
łatwy
60 min
4

To ciasto z arbuzem ma tyle wspólnego, że wygląda jak dorodny owoc przekrojony na pół. Spód do niego przygotowuje się z zielonego, szpinakowego biszkoptu - to skórka, wewnątrz mamy pyszny, aksamitny krem z serka mascarpone - to biała warstwa skórki, a wierzch zdobią przypominające pestki jagody lub  borówki i galaretka w kolorze miąższu. Arbuz bez arbuza? Czemu nie?

Kreatywne pieczenie

Ciasto arbuz nie jest trudne do przygotowania - robi się je z ogólnie dostępnych składników, nie wymaga też specjalnych umiejętności. Wystarczył pomysł, aby powstał bardzo efektowny deser, który naprawdę robi wrażenie, a który może przygotować każdy. Polecamy też inne ciekawe przepisy na piękne ciasta:

Kakakowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto

Zachwycający sernik z kiwi

Efektowny tort MROWISKO:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g szpinaku

  • Krem:
  • 200 ml śmietany 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • aromat waniliowy
  • galaretka o czerwonym kolorze
  • jagody lub borówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyć, osuszyć i zblendować na mus.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlać cieniutkim strumieniem olej.
  • Gdy składniki się połączą dodać przecier szpinakowy, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec 35 minut.
  • Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia.
  • Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodać serek i połączyć składniki na gęsty, jednolity krem.
  • Krem wyłożyć na szpinakowy spód i udekorować jagodami lub borówkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej