Ciasto ARBUZ - można się pomylić. Przepis na smaczne ciasto, które wygląda jak arbuz
To ciasto z arbuzem ma tyle wspólnego, że wygląda jak dorodny owoc przekrojony na pół. Spód do niego przygotowuje się z zielonego, szpinakowego biszkoptu - to skórka, wewnątrz mamy pyszny, aksamitny krem z serka mascarpone - to biała warstwa skórki, a wierzch zdobią przypominające pestki jagody lub borówki i galaretka w kolorze miąższu. Arbuz bez arbuza? Czemu nie?
Kreatywne pieczenie
Ciasto arbuz nie jest trudne do przygotowania - robi się je z ogólnie dostępnych składników, nie wymaga też specjalnych umiejętności. Wystarczył pomysł, aby powstał bardzo efektowny deser, który naprawdę robi wrażenie, a który może przygotować każdy. Polecamy też inne ciekawe przepisy na piękne ciasta:
Kakakowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g szpinaku
Krem:- 200 ml śmietany 36%
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- aromat waniliowy
- galaretka o czerwonym kolorze
- jagody lub borówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć, osuszyć i zblendować na mus.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlać cieniutkim strumieniem olej.
- Gdy składniki się połączą dodać przecier szpinakowy, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec 35 minut.
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia.
- Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodać serek i połączyć składniki na gęsty, jednolity krem.
- Krem wyłożyć na szpinakowy spód i udekorować jagodami lub borówkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.