Ciasto ARBUZ - można się pomylić. Przepis na smaczne ciasto, które wygląda jak arbuz.

2020-09-09
Ciasto arbuz
Autor: Shutterstock Ciasto arbuz bardzo podoba się zwłaszcza dzieciom
łatwy
60 min
4

To ciasto z arbuzem ma tyle wspólnego, że wygląda jak dorodny owoc przekrojony na pół. Spód do niego przygotowuje się z zielonego, szpinakowego biszkoptu - to skórka, wewnątrz mamy pyszny, aksamitny krem z serka mascarpone - to biała warstwa skórki, a wierzch zdobią przypominające pestki jagody lub  borówki i galaretka w kolorze miąższu. Arbuz bez arbuza? Czemu nie?

Kreatywne pieczenie

Ciasto arbuz nie jest trudne do przygotowania - robi się je z ogólnie dostępnych składników, nie wymaga też specjalnych umiejętności. Wystarczył pomysł, aby powstał bardzo efektowny deser, który naprawdę robi wrażenie, a który może przygotować każdy. Polecamy też inne ciekawe przepisy na piękne ciasta:

Kakakowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto

Zachwycający sernik z kiwi

Efektowny tort MROWISKO:

Składniki

Ciasto:

0,5 szklanki cukru

2 jajka

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g szpinaku


Krem:

200 ml śmietany 36%

200 g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1 galaretka truskawkowa

aromat waniliowy

galaretka o czerwonym kolorze

jagody lub borówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szpinak umyć, osuszyć i zblendować na mus.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlać cieniutkim strumieniem olej.

Gdy składniki się połączą dodać przecier szpinakowy, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec 35 minut.

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodać serek i połączyć składniki na gęsty, jednolity krem.

Krem wyłożyć na szpinakowy spód i udekorować jagodami lub borówkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE