Zachwycający sernik z kiwi - przepis efektowne ciasto na zimno. Wystarczy jeden trik, by galaretka z dodatkiem kiwi stężała!

Zachwycający sernik z kiwi - przepis efektowne ciasto na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowny sernik z kiwi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Sernik a na zimno z kiwi i galaretką? Przecież to się rozpłynie! - myślisz. A jednak nie. Znamy sposób na to, aby galaretka z kiwi stężała i była ozdobą pięknego deseru. Podajemy sprawdzony przepis na sernik na zimno z kiwi.

Składniki

  • Masa serowa:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego

  • 3/4 szklanka cukru pudru

    3 łyżki żelatyny

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego



  • Mus z kiwi:

  • 7 kiwi

  • 1/2 opakowania galaretki w zielonym kolorze

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniałą.

  • Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać do niej żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  • Twaróg o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i przestudzoną śmietaną.

  • Masę serową przelać do dwóch jednakowych tortownic w proporcji 1:2. Wstawić do lodówki do stężenia.

  • Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

  • Kiwi obrać, 5 owoców pokroić na kawałki i zblendować na mus. Przełożyć do garnuszka i zagotować.

  • Do gorącego musu dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, wystudzić.

  • Przestygnięty mus przełożyć na grubszą warstwę sernika. Kiedy stężeje przykryć cieńszą warstwą stężałej masy serowej.

  • 2 pozostałe kiwi pokroić w drobną kosteczkę i udekorować nim wierzch deseru.

Dotychczas pokutowało przekonanie, że kiwi i ananas to owoce, które nie nadają się do ciast z galaretką. I po części jest to prawda, gdyż rzeczywiście zawarte w tych owocach enzymy uniemożliwiają tężenie galaretki. Wystarczy jednak zastosować jeden trik i problem znika. Aby pozbyć się winowajców wystarczy owoce zagotować, a potem można je śmiało łączyć z galaretką.

Ocena: 4,3