Efektowny tort MROWISKO: przepis krok po kroku. Gościom opadną szczęki!

Efektowny tort MROWISKO: przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowny deser tak łatwy w przyrządzeniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort MROWISKO to niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jakże efektowny deser. Kruche ciasteczka spojone pysznym kremem kajmakowym i uformowane w kopczyk, przypominający mrowisko - oto cały sekret. Zobacz, jak łatwo go przygotować i skorzystaj z naszych podpowiedzi poniżej przepisu. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 200 g masła

  • 120 g cukru

  • 135 g śmietany

  • 500 g mąki

  • Na krem: 

  • 200 g masła

  • 1 puszka masy kajmakowej (350 g)

  • 50 g winiaku lub innego aromatycznego alkoholu

  • Na dekorację:

  • 1 łyżka suchego maku

  • 1 łyżka orzechów włoskich lub pekan, grubo posiekanych

  • 1 łyżka płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

  • 2 łyżki tartej czekolady lub 0,5 tabliczki stopionej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i posiekać razem na drobne okruchy. Można to również zrobić w malakserze wyposażonym w noże. Do okruchów dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć go w folię spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki. 

  • Ciasto przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Strużyny ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piec do chwili, gdy ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.

  • Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na niewielkie kawałki. 

  • Pora na krem: za pomocą miksera na wysokich obrotach masło utrzeć do białości, dodawać po trochu masę kajmakową i dalej ucierać, aż do wyczerpania składnika. Na koniec dodać winiak i ponownie zmiksować. 

  • W misce umieścić okruchy, dodać krem i wymieszać. Na tym etapie można również dodać prażone orzechy, namoczone w rumie lub winiaku i odsączone rodzynki lub inne bakalie. 

  • Otrzymaną masę uformować dłońmi w kopczyk bezpośrednio na paterze. Można również przygotować małe kopczyki lub przełożyć masę do tortownicy wyłożonej pergaminem lub do innej foremki. 

  • Kopczyk z kruchych ciastek i kremu ozdobić makiem, pokruszonymi orzechami, startą lub stopioną czekoladą. 

Zobacz przepis JAK ZROBIĆ MROWISKO krok po kroku:

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,9