Chałwowy keto sernik. Prosty przepis na ciasto bez pieczenia i cukru

chałwowy keto sernik
Autor: Shutterstock Chałwowy keto sernik to pyszny dietetyczny deser bez białego cukru.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Osoby, które są na diecie keto, nie muszą odmawiać sobie słodkich przyjemności. Jednym z pomysłów na małe co nieco jest przepis na chałwowy keto sernik. Nie ma w nim białego cukru i pustych kalorii. Jego przygotowanie jest proste i w miarę szybkie. Trzeba jedynie poczekać, aż deser się schłodzi. Poznajcie łatwy przepis na keto sernik o smaku chałwy.

Z czego zrobić chałwowy keto sernik?

Lista składników, które wykorzystuje się do zrobienia pysznego keto sernika, nie jest długa. Wszystkie produkty można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Dietetyczne produkty oferuje coraz więcej marketów i mniejszych sklepów. Aby zrobić chałwowy keto sernik, należy przygotować składniki do spodu i do masy serowej.

  • spód – pasta tahini, masło, wiórki kokosowe, mąka kokosowa, śmietana, nasiona chia i słodzik
  • masa serowa – tłusty twaróg, śmietana, pasta tahini, słodzik i żelatyna

Jak zrobić chałwowy keto sernik?

Przepis na keto sernik o smaku sezamowej chałwy jest banalny. Najpierw przygotowuje się spód. Wszystkie składniki należy wymieszać i powstałą masą wyłożyć dno niedużej formy. Następnie robi się masę serową. Do rozgniecionego widelcem twarogu dodaje się pozostałe składniki i blenduje na gładko. Na koniec wlewa się rozpuszczoną w wodzie żelatynę i miesza. Masę serową przekłada się na spód, wyrównuje wierzch i wstawia do lodówki. Po schłodzeniu wierzch keto sernika można posypać startą gorzką czekoladą lub oprószyć kakao.

Kiedy podawać chałwowy keto sernik?

Keto przepis na pyszny i rozpływający się w ustach sernik wart zapisać. Ten smakowity deser bez cukru będzie smakował każdemu. Nawet osoby, które nie muszą zrzucać zbędnych kilogramów, będą nim zachwycone. Chałwowy keto sernik to pomysł na deser na rożne okazje. Smakuje nawet bez okazji, kiedy przychodzi ochota na coś lekkiego, ale i słodkiego, co można zjeść bez wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 30 g pasty tahini
  • 20 g miękkiego masła
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 10 g mąki kokosowej
  • 10 g nasion chia
  • 10 g zmielonego na puder erytrytolu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • szczypta soli

  • masa serowa:
  • 400 g tłustego twarogu
  • 100 g gęstej śmietany
  • 40 g pasty tahini
  • 20 g zmielonego na puder erytrytolu
  • 2 łyżeczki żelatyny + 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć miękki masło, tahini i śmietanę. Wsypać wiórki kokosowe, mąkę kokosową, nasiona chia i słodzik oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć na dno, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Twaróg przełożyć do miski. Dodać śmietanę, tahini i słodzić. Zmiksować na gładko za pomocą blendera ręcznego.
  • Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać na spód. Wyrównać wierzch i formę wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem oprószyć startą gorzką czekoladą lub kakao i pokroić na porcje.
  • Podawać na deser.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej