Bez cukru, a pyszna i aromatyczna. Moja tarta z jabłkami zachwyca wybornym smakiem

Dieta wegetariańska
Czy tarta z jabłkami jest dietetyczna? Klasycznego przepisu na ten słodki wypiek raczej nie można zaliczyć do deserów niskokalorycznych. Wystarczy jednak jedna drobna zmiana, aby tarta z jabłkami miała miej kalorii. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i aromatyczną domową tartę z dodatkiem jabłek, w której nie ma ani grama białego cukru.
Z czego zrobić tartę z jabłkami bez cukru?
Ciasta z jabłkami to jedne z najpopularniejszych słodkich wypieków w naszym kraju. Istnieje mnóstwo przepisów na szarlotki i jabłeczniki, ale większość z nich jest pełna cukru. Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszne domowe ciasto z tymi owocami w zdrowszej wersji, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Pyszna domowa tarta z dodatkiem soczystych jabłek jest idealnie słodka, chociaż nie ma w niej białego cukru. Zamiast niego do ciasta i jabłek dodaje się jego zamiennik, czyli słodzik. Może to być ksylitol lub erytrytol.
Aby upiec w domu wyśmienitą tartę z jabłkami bez dodatku cukru, potrzebnych jest tylko sześć składników oraz szczypta soli i cynamonu. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je dostać bez względu na porę roku. Co jest więc potrzebne, aby upiec znakomitą tartę z jabłkami bez cukru? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- jabłka
- mąka pszenna
- masło
- sok z cytryny
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- zimna woda
- szczypta soli i cynamonu
Jak zrobić tartę z jabłkami bez cukru?
Przepis na znakomitą tartę jabłkową, do której nie dodaje się cukru, nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Warto pamiętać, że tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta kruchego. Po wyrobieniu należy je chłodzić w zamrażarce przez kwadrans.
Jak więc zrobić domową tartę z jabłkami bez cukru? Przepis został podzielony na poszczególne etapy, co znacznie ułatwia pracę.
- 1. etap – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta na spód
- 2. etap – przygotowanie jabłek do tarty
- 3. etap – rozwałkowanie ciasta i ułożenie jabłek
- 4. etap – upieczenie tarty z jabłkami bez cukru w piekarniku
Jak przygotować jabłka bez cukru?
W tym prostym przepisie na pyszną i lekką tartę nie używa się białego cukru. Zamiast niego idealnie sprawdza się ksylitol lub erytrytol. To dwa popularne zamienniki białego cukru, które prawie nie mają kalorii.
Jak przygotować jabłka do tarty bez dodatku cukru? Owoce należy pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka posypuje się słodzikiem i odstawia na 10 minut, a następnie należy odlać je z nadmiaru soku. Tak przygotowane jabłka wykłada się na spód z kruchego ciasta i oprósza cynamonem. Pozostaje już tylko upieczenie bezcukrowej tarty z jabłkami w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 100 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 2 jabłka
- 4 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 4 łyżki zimnego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wsypać połowę słodzika i sól. Dodać masło i wlać wodę. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i wstawić do zamrażarki na 15 minut.
- Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać pozostałym słodzikiem. Odstawić na 10 minut, a następnie odlać nadmiar wody. Posypać 1 łyżką mąki pszennej.
- Ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć jabłka, zostawiając kilka centymetrów marginesu. Posypać cynamonem. Boki zawinąć do środka.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.