Bez białego cukru i proszku do pieczenia. Proteinowe brownie jest pyszne i idealne na diecie

proteinowe brownie
Autor: Shutterstock To obłędne proteinowe brownie pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Ten przepis polecają dietetycy.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Czy na diecie odchudzającej trzeba całkowicie zrezygnować ze słodyczy? Nie, ale należy zachować umiar w ich spożywaniu i wybierać słodkości, które nie zawierają białego cukru i są bogate w składniki odżywcze. Właśnie takie jest to proteinowe brownie, które zachwyci obłędnym czekoladowym smakiem. Jest lekkie i bez wyrzutów sumienia można je jeść na diecie. Poznajcie prosty przepis na domowe brownie proteinowe.

Z czego zrobić proteinowe brownie?

Aby upiec wyśmienite brownie proteinowe, potrzebne są składniki, które są w sklepach przez cały rok. Produkty wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i mikroelementów. W połączeniu tworzą to wyborne brownie, które można wcinać na diecie. Na liście składników nie ma białego cukru. Zamiast niego słodkości nadaje erytrytol, ale można wykorzystać także inny słodzik. Do ciasta nie dodaje się też proszku do pieczenia.

Jakie produkty są niezbędne, aby upiec proteinowe brownie? To zdrowe ciasto czekoladowe robi się z kilku składników, takich jak:

Jak zrobić proteinowe brownie?

Pyszne amerykańskie brownie w tej zdrowej wersji nie jest ciastem trudnym i czasochłonnym. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i przelać ciasto do formy. Resztę pracy wykona piekarnik. Do przygotowania ciasta czekoladowego przyda się mikser.

Jak robi się to wyśmienite i dietetyczne brownie proteinowe? Przepis jest łatwy i polecany przez dietetyków. Szczególnie przypadnie do smaku osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale trudno jest im rozstać się ze słodkimi przekąskami.

  • 1. krok – roztopienie masła i czekolady
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – ubicie jajek ze słodzikiem i połączenie ich z roztopioną czekoladą oraz składnikami suchymi
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie proteinowego brownie w piekarniku

Czym wzbogacić proteinowe brownie?

Obłędnie czekoladowe ciasto upieczone według tego fit przepisu można podkręcić, dodając inne składniki. Niskokalorycznym i pełnym zdrowia dodatkiem są świeże owoce, które właśnie teraz piętrzą się na bazarowych straganach. Proteinowe brownie pysznie smakuje z truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami. Wszystkie owoce idealnie komponują się z czekoladowym smakiem brownie. Sprawdzą się też przyprawy korzenne.

Proteinowe brownie wzbogacą posiekane orzechy, migdały czy odrobina wiórków kokosowych, którymi można posypać wierzch ciasta przed pieczeniem. Jednak należy pamiętać, że dodając te składniki, wartość kaloryczna proteinowego brownie nieco wzrośnie.

SKŁADNIKI

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 95 g masła
  • 60 g odżywki białkowej
  • 50 g erytrytolu lub innego słodzika
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się roztopią i połączą, rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę pszenną wymieszać z odżywką białkową i kakao.
  • Jajka ubić ze słodzikiem na puch.
  • Dodać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako zdrową słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej