Zamiast pączków robię pyszne oponki. Sekretem ich smaku są dwa dodatki
Dieta wegetariańska
Oponki, czyli puszyste pączki z dziurką, to słodki przysmak, który przywędrował do nas z USA. Chociaż można je kupić w sklepach i piekarniach, z łatwością można zrobić je w domu. Te przygotowane według tego przepisu wzbogacone są dwoma dodatkami, które podkręcają ich smak. Oto prosty przepis na domowe oponki z purèe z dyni i cynamonową posypką.
Z czego zrobić dyniowe oponki z cynamonem?
Aby uszczęśliwić bliskich pysznymi domowymi oponkami dyniowymi, potrzebne są produkty, które można kupić w każdym sklepie. Są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Tajemnicą smaku oponek są dwa zaskakujące dodatki, które idealnie się komponują. Pierwszym z nich jest purèe z dyni, które dodaje się do ciasta. Nadaje smaku i koloru. Drugim sekretnym składnikiem jest cynamonowy cukier. Obtacza się w nim oponki po usmażeniu.
Co jest więc niezbędne, aby zrobić pełne smaku i cynamonowego aromatu oponki dyniowe? Lista składników nie jest długa i została podzielona na dwie części:
- składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, masło, cukier, świeże lub suszone drożdże, mleko, jajko i żółtko, purèe z dyni, ekstrakt waniliowy, sól
- składniki do cynamonowej posypki – drobny cukier do wypieków, cynamon
Jak zrobić dyniowe oponki z cynamonem?
Przepis na wyborne oponki o smaku dyni, które wieńczy cynamonowa posypka nie jest skomplikowany. To łatwa receptura idealna dla tych, którzy dopiero się uczą. Z tym przepisem oponki dyniowe zawsze się udają i smakują każdemu.
Warto pamiętać, że ciasto na oponki przygotowuje się na świeżych lub suszonych drożdżach. Potrzebuje więc czasu, aby wyrosnąć. Składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Mleko trzeba lekko podgrzać, a masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
Jak więc zrobić pyszne domowe dyniowe oponki z cynamonem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie oponek i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – usmażenie oponek na oleju
- 5. krok – przygotowanie cynamonowej posypki
- 6. krok – obtoczenie dyniowych oponek w cynamonowej posypce
Jak podawać dyniowe oponki z cynamonem?
Dyniowe oponki z dodatkiem cynamonowego cukru to idealny deser na jesień. Dynia, która jest jednym ze składników tego przysmaku, to królowa tej pory roku. Sezon na nią wciąż trwa, więc warto z niego korzystać.
Oponki z dodatkiem purèe z dyni i cynamonu to pyszny deser i słodka przekąską w ciągu dnia. Idealnie pasują do aromatycznej kawy i herbaty. Można podawać je po rodzinnym obiedzie i zabrać ze sobą na wynos. Świetnie zastąpią gotowe słodkie bułeczki i pączki ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 280 g purèe z dyni
- 180 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- cynamonowa posypka:
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
dodatkowo:- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać 1 łyżkę cukru. Wymieszać, rozcierając składniki.
- Do dużej miski przesypać mąkę. Dodać purèe z dyni i ekstrakt waniliowy. Wbić jajko i dodać żółtko. Wsypać cukier i sól. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.
- Dodać roztopione masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i przez chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
- Za pomocą szklanki lub okrągłych foremek wyciąć koła. W każdym z nich na środku mniejszą szklanką lub foremką zrobić małe koło, tak aby powstała oponka.
- Oponki ułożyć w odstępach na blasze obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C. Oponki smażyć partiami po około 2,5 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przygotować cynamonową posypkę. Cukier i cynamon przesypać do miski. Wymieszać.
- Ciepłe oponki obtoczyć w cynamonowym cukrze i ułożyć na talerzu.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.