Zamiast pączków robię pyszne oponki. Sekretem ich smaku są dwa dodatki

oponki z cynamonem
Autor: Noirchocolate/ Shutterstock Są pyszne, puszyste i aromatyczne. Te domowe oponki to najlepszy dodatek do kawy
łatwy
120 min
6

Dieta wegetariańska

Oponki, czyli puszyste pączki z dziurką, to słodki przysmak, który przywędrował do nas z USA. Chociaż można je kupić w sklepach i piekarniach, z łatwością można zrobić je w domu. Te przygotowane według tego przepisu wzbogacone są dwoma dodatkami, które podkręcają ich smak. Oto prosty przepis na domowe oponki z purèe z dyni i cynamonową posypką.

Z czego zrobić dyniowe oponki z cynamonem?

Aby uszczęśliwić bliskich pysznymi domowymi oponkami dyniowymi, potrzebne są produkty, które można kupić w każdym sklepie. Są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Tajemnicą smaku oponek są dwa zaskakujące dodatki, które idealnie się komponują. Pierwszym z nich jest purèe z dyni, które dodaje się do ciasta. Nadaje smaku i koloru. Drugim sekretnym składnikiem jest cynamonowy cukier. Obtacza się w nim oponki po usmażeniu.

Co jest więc niezbędne, aby zrobić pełne smaku i cynamonowego aromatu oponki dyniowe? Lista składników nie jest długa i została podzielona na dwie części:

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, masło, cukier, świeże lub suszone drożdże, mleko, jajko i żółtko, purèe z dyni, ekstrakt waniliowy, sól
  • składniki do cynamonowej posypki – drobny cukier do wypieków, cynamon

Jak zrobić dyniowe oponki z cynamonem?

Przepis na wyborne oponki o smaku dyni, które wieńczy cynamonowa posypka nie jest skomplikowany. To łatwa receptura idealna dla tych, którzy dopiero się uczą. Z tym przepisem oponki dyniowe zawsze się udają i smakują każdemu.

Warto pamiętać, że ciasto na oponki przygotowuje się na świeżych lub suszonych drożdżach. Potrzebuje więc czasu, aby wyrosnąć. Składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Mleko trzeba lekko podgrzać, a masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

Jak więc zrobić pyszne domowe dyniowe oponki z cynamonem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie oponek i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – usmażenie oponek na oleju
  • 5. krok – przygotowanie cynamonowej posypki
  • 6. krok – obtoczenie dyniowych oponek w cynamonowej posypce

Jak podawać dyniowe oponki z cynamonem?

Dyniowe oponki z dodatkiem cynamonowego cukru to idealny deser na jesień. Dynia, która jest jednym ze składników tego przysmaku, to królowa tej pory roku. Sezon na nią wciąż trwa, więc warto z niego korzystać.

Oponki z dodatkiem purèe z dyni i cynamonu to pyszny deser i słodka przekąską w ciągu dnia. Idealnie pasują do aromatycznej kawy i herbaty. Można podawać je po rodzinnym obiedzie i zabrać ze sobą na wynos. Świetnie zastąpią gotowe słodkie bułeczki i pączki ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 280 g purèe z dyni
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • cynamonowa posypka:
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać 1 łyżkę cukru. Wymieszać, rozcierając składniki.
  • Do dużej miski przesypać mąkę. Dodać purèe z dyni i ekstrakt waniliowy. Wbić jajko i dodać żółtko. Wsypać cukier i sól. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.
  • Dodać roztopione masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i przez chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
  • Za pomocą szklanki lub okrągłych foremek wyciąć koła. W każdym z nich na środku mniejszą szklanką lub foremką zrobić małe koło, tak aby powstała oponka.
  • Oponki ułożyć w odstępach na blasze obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C. Oponki smażyć partiami po około 2,5 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Przygotować cynamonową posypkę. Cukier i cynamon przesypać do miski. Wymieszać.
  • Ciepłe oponki obtoczyć w cynamonowym cukrze i ułożyć na talerzu.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej