Pączki z ziemniakami. Przepis siostry Anastazji na pączki ziemniaczane

2024-01-16
Pączki z ziemniaków
Autor: Shutterstock Pączki z ziemniaków możesz polukrować albo posypać cukrem pudrem
średni
40 min
4

Pączki z ziemniakami to przepis siostry Anastazji, który warto wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek. Pączki z ziemniaków są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj przepis pączki ziemniaczane i ciesz się ich smakiem dłużej!

Pączki z ziemniakami - zalety dodawania ziemniaków do ciasta

Powszechne jest stosowanie ziemniaków w niektórych przepisach na ciasta, w tym również pączki, celem uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku. Oto kilka potencjalnych korzyści, które dodatek ziemniaków może wprowadzić do pączków:

  • Wilgotność: ziemniaki, ze względu na swoją zawartość wody, mogą pomóc utrzymać wilgotność w cieście pączkowym. To może przyczynić się do uzyskania bardziej miękkich i soczystych pączków.
  • Tekstura: skrobia zawarta w ziemniakach może wpłynąć na teksturę ciasta, sprawiając, że stanie się bardziej puszyste, a jednocześnie elastyczne.
  • Wzbogacenie składników odżywczych: ziemniaki są źródłem skrobi, błonnika, witamin (takich jak witamina C i witaminy z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas. Dodatek ziemniaków może wzbogacić pączki o te składniki odżywcze.
  • Unikatowy smak: ziemniaki mogą dodać unikalnego smaku do pączków, co może być interesującym wariantem dla osób szukających nowych doznań smakowych.

Przeczytaj także:

Polecamy:

Więcej przepisów na pączki małe i duże znajdziesz w galerii pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła lub roztopionej margaryny
  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
  • 1/3 szklanki wody lub mleka
  • szczypta soli
  • kieliszek rumu lub spirytusu
  • konfitura do nadzienia
  • olej do smażenia
  • lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, przepuść przez praskę. 
  • Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleka i mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Jajka ubij z resztą cukru na kogel-mogel.
  • Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z mąką i ziemniakami, dodaj sól, kogel-mogel, spirytus i wyrabiaj ciasto.
  • Stopione masło (margarynę) dodaj na końcu - ponownie wyrób. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, możesz formować pączki.
  • Sposób pierwszy: rozwałkowujesz ciasto, wykrawasz krążki, na jednym układasz nadzienie i przyciskasz go drugim.
  • Sposób drugi: wykrawasz z rozwałkowanego ciasta krążki, po usmażeniu napełniasz pączki nadzieniem.
  • Sposób trzeci: odrywasz kawałek ciasta, formujesz placuszek, po środku umieszczasz nadzienie, zlepiasz i układasz zlepieniem do dołu.
  • Gdy skleisz ostatni pączek, pierwszy powinien być już gotowy do smażenia.
  • Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować - wymieszaj cukier puder z sokiem cytryny.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl