Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis na pasztet
2023-12-07
średni
120 min
4
Oto sprawdzony przepis na domowy pasztet, który doskonale sprawdzi się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Pamiętaj, że przygotowanie pasztetu wymaga trochę czasu, ale efekt na pewno wynagrodzi wysiłek. Podpowiadamy, że można przygotować więcej pasztetu, gotowy pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Pasztet świetnie przechowuje się w zamrażarce, a po rozmrożeniu nie ustępuje świeżemu.
Domowy pasztet - ogólne zasady przygotowania
- Przygotowanie składników: wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i zanieczyszczeń. Mięso wieprzowe, boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Do duszenia możesz dodać też kilka suszonych grzybów.
- Wątróbkę dodaj do mięsa pod koniec duszenia, duś całość na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Przyprawy: domowy pasztet dopraw masę solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Możesz do niego dodać kapary, suszoną żurawinę lub suszone śliwki.
- Jajka ubij w osobnej misce i na koniec dodaj do masy mięsnej. Dobrze wymieszaj. Dzięki temu pasztet będzie bardziej pulchny.
- Piecz pasztet w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia, a następnie schłódź go w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:
Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski oraz Pasztet z grzybami
Zobacz także Mięso na pasztet: jakie jest najlepsze?
Zobacz też naszą galerię z innymi przepisami na pasztety, znajdziesz ją pod materiałem wideo
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z łopatki
- 1 kg mięsa wołowego
- 3 udka z kurczaka
- 70 dag podgardla
- 50 dag boczku
- 2 kajzerki czerstwe
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 5 jaj
- 2 cebule
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 5 listki laurowe
- gałka muszkatołowa mielona
- sól
- pieprz
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć, albo później dołożyć).
- Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką (bułkę moczymy w wywarze z mięsa - wcześniej warto go przecedzić).
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.
- Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułką tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.
- Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30 x 10 cm. (Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet)
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu