Indyk

Amerykanie intensywnie polują na niego przed Świętem Dziękczynienia, w Polsce zaś jest mięsem popularnym przez cały rok. Przyrządza się go równie łatwo jak kurczaka, poza tym zapewnia sporo możliwości kulinarnych. Mięso mielone z indyka może chociażby zastąpić wieprzowinę.

Indyk

Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

Frykadelki to niewielki klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu są dość zwarte, ale przepyszne. W naszej rodzinie wieki temu, ktoś nazwał tę zupę „komarową”. Pewnie dlatego, że pora na nią nadchodzi razem z inwazją pierwszych komarów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki

Galaretka z udźca indyka świetnie smakuje na kolację, a jeszcze lepiej jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Ten prosty przepis na indycze zimne nóżki zachwyci każdego. Do przygotowania galaretki z indyka najlepsze są skrzydła, goleń, szyja. Esencjonalny bulion ugotowany z tych elementów żeluje bez dodania żelatyny. Jeśli jednak chcemy sztywnej galaretki, która dobrze trzyma formę, to dodajmy żelatyny. Galaretę indyczą najlepiej podać z rozetami bitej śmietany przyprawionej chrzanem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rewelacyjna pierś kurczaka zawinięta w boczek i zapiekana w kremowym sosie

Pierś kurczaka to popularny surowiec obiadowy. Jest stosunkowo tania i bogata w wartości odżywcze. Ale może się znudzić. Dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów. Paski piersi kurczaka lub filet z piersi indyka zawinięte w boczek i zapiekane w kremowym sosie to idealny przepis na domowy obiad dla rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalne klopsiki indycze z duszoną soczewicą

Klopsiki z indyka pieczone w piekarniku i podawane z duszoną soczewicą to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczewica jest jedną z zalecanych przez dietetyków roślin strączkowych, a mięso indyka jest bogatym źródłem białka przy niskiej kaloryczności. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole: rozgrzewa i syci

Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole to pyszna zupa, który syci i rozgrzewa. Przygotowanie barszczu w stylu ukraińskim wymaga nieco zachodu, ale zapewniamy, że warto. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka to zdrowsza wersja dobrze znanych wszystkim pulpecików. Warto takich klopsików przygotować więcej i zamrozić. Zamrożone można przechowywać nawet do 5 miesięcy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonała przekąska z udek drobiowych pieczonych z jabłkiem i bekonem

Przekąska na ciepło z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem prosto z piekarnika to świetny pomysł na domową imprezę. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu obłędny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Drobiowe mielone z kapustą: zdrowsza wersja kotletów

Drobiowe mielone z kapustą to zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów. Mięso z filetu drobiowego ma tę cechę, że po rozdrobnieniu jest niezwykle lepkie. Dlatego do przygotowanie kotletów nie potrzeba jajka. Mielone po usmażeniu będą soczyste. Dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepiej podawać je z dobrej jakości keczupem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet drobiowy z pieczarkami to prawdziwy delikates. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu wolniej zachodzą przemiany wewnątrz pasztetu. Dlatego jest delikatny i soczysty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Efektowne muszle nadziewane mięsem mielonym

Muszle nadziewane mięsem mielonym to efektowna potrawa z kuchni włoskiej. Wbrew pozorom muszle nie jest  trudno przygotować, a ta odrobina wysiłku, którą trzeba włożyć w nadziewanie każdej makaronowej  muszelki sowicie się opłaci, bo to danie nie tylko super smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealne ciepłe danie na imprezę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 20