Klops z jajkiem: sprawdzony przepis na danie dobre na obiad i kanapki
Klops z jajkiem to danie niezbyt drogie, proste w wykonaniu i uniwersalne. Gorący klops, wprost z piekarnika, to idealne danie obiadowe - wybornie smakuje z dodatkiem sosu. Zimny klops można kroić w plastry i podawać na kanapkach - z ogórkiem kiszonym. Oto 7 sposobów na doskonałą pieczeń rzymską, zwaną klopsem z jajkiem lub fałszywym zającem. Dlaczego? Wyjaśniamy.
Co to jest pieczeń rzymska?
Pieczeń rzymska, zwana również klopsem z jajkiem lub fałszywym zającem to proste danie, które przyrządza się z mielonego mięsa. Na pieczeń rzymską nadaje się każdy rodzaj mięsa: wieprzowe, indycze, drobiowe. Ale najlepsza jest z wieprzowiny, która wymieszana z dodatkami ma smak bardzo podobny do mięsa zająca.
Pieczeń rzymska - warto wiedzieć
Z mielonego mięsa, przygotowanego jak na kotlety, formuje się płaski prostokąt, na środku którego układa się rząd gotowanych na twardo jajek. W ten sposób po rozkrojeniu każdy kawałek pieczeni ma w środku jajko. Klops piecze się w podłużnej foremce. Dlatego z wyglądu przypomina domowy pasztet. Jedni uznają pieczeń rzymską za wyrafinowaną wersję kotletów mielonych. Dla innych to kotlety mielone w wersji dla opornych, bo nie trzeba ich formować i smażyć.
Na jakie okazje nadaje się pieczeń rzymska?
Pieczeń rzymska to danie uniwersalne. Nadziana jajkami wygląda przepięknie, dlatego świetnie nadaje się na odświętne rodzinne posiłki. Ze względu na ukryte w jej wnętrzu jajko idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Pieczeń rzymska to także najlepszy rodzaj domowej wędliny dla całej rodziny. Jest oszczędna i smaczna, a do tego dostarcza niezbędnych składników odżywczych dzieciom i seniorom.
SKŁADNIKI
- 80 dag mielonego mięsa z indyka
- 5 jaj
- 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
- 1 czubata łyżka Vegety Natur
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka suszonego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. 3 jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
- Gdy cebula ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz dodaj 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na niej połóż 3 jaja ugotowane na twardo. Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię.
- Klops piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową, a 15 minut przed końcem zdejmij folię, żeby zrumienić jego wierzch.