Tak Ania Lewandowska robi kotlety mielone. Zamiast cebuli i jajek dodaje to zdrowe warzywo

kotlety mielone Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock Przepis Ani Lewandowskiej na kotlety mielone z zaskakującym i pełnym zdrowia składnikiem jest łatwy i szybki.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kotlety mielone to jedno z klasycznych domowych dań obiadowych. Są łatwe i szybkie do zrobienia, a ich smak zawsze podbija kubki smakowe. Ten przepis na kotlety mielone właśnie udostępniła Ania Lewandowska. Sekretem ich smaku jest dodatek jednego nieoczywistego składnika. Zobaczcie, jak Ania Lewandowska robi kotlety mielone i poznajcie jej sprawdzony przepis.

Kotlety Ani Lewandowskiej – składniki

Kotlety mielone, które znana trenerka przyrządza na obiad, smakują obłędnie. Są pyszne, soczyste i miękkie. Do ich przygotowania żona Roberta Lewandowskiego wykorzystuje proste i łatwo dostępne składniki. Na liście znajduje się jednak jeden produkt, który może zaskoczyć. Dzięki niemu kotlety mielone są jeszcze smaczniejsze i zdrowsze niż te tradycyjne. Co więc jest potrzebne, aby zrobić mielone według przepisu Ani Lewandowskiej?

  • mięso mielone z indyka – główny składnik, z którego słynna trenerka robi kotlety mielone
  • ugotowane i starte na tarce buraki – zaskakujący dodatek, który jest pełen substancji odżywczych i pozytywnie wpływa na zdrowie
  • przyprawy – sól, pieprz, kurkuma i chili podkręcają smak kotletów mielonych
  • oliwa z oliwek, olej kokosowy lub masło klarowane – do smażenia i do masy mięsno-buraczanej

Jak Ania Lewandowska robi kotlety mielone?

Przyrządzenie kotletów mielonych, które Anna Lewandowska serwuje swojej rodzinie na obiad, jest proste. Przepis nie jest skomplikowany, ale należy postępować według niego krok po kroku. Do kotletów Ania używa buraki, które trzeba wcześniej ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Dodaje się je do mięsa mielonego razem z przyprawami i wybranym tłuszczem. Składniki wyrabia się na gładką masę mięsną i formuje z niej kotlety mielone. Smaży się je na patelni na odrobinie tłuszczu, a następnie przekłada na deskę lub talerz wyłożone ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy sposób można pozbyć się nadmiaru oleju lub oliwy z oliwek.

Z czym podawać kotlety mielone Ani Lewandowskiej?

Pyszne i miękkie kotlety mielone według przepisu Ani to danie, które można robić przez cały rok. Pysznie smakują na obiad. Warto podać je z dodatkami, które sprawią, że posiłek będzie kompletny. Sprawdzą się ziemniaki, ryż lub kasza. Zawsze dobrze jest uzupełnić obiad chrupiącą surówką.

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać obrane i starte na tarce buraki. Wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i chili. Dodać oliwę z oliwek, olej kokosowy lub masło klarowane. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  • Z masy formować równe kotlety mielone i odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub masła klarowanego. Smażyć na nim kotlety z obu stron, aż staną się rumiane. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej