Udon z wieprzowiną: łatwe danie z 3 składników w 20 minut
2023-09-14
łatwy
20 min
4
Makaron udon z wieprzowiną to krzepiące danie, które przygotujesz ekspresowo. Miękkie kluski, esencjonalny sos i pyszne mięso razem tworzą doskonałe danie dla całej rodziny. Polecam ten łatwy przepis na danie z 3 składników. przygotowane na patelni w 20 minut. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 800 g makaronu udon świeżego
- 300 g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, drobiowego)
- 1 łyżka oleju
- 2 sztuki szczypioru
- 1 łyżka natki kolendry, porwana na listki
- Na sos:
- 2 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na sos wymieszać w małej misce i odstawić.
- Wyjąć makaron udon z opakowania i wrzucić go do garnka z wrzącą wodą. Delikatnie mieszać, aż makaron udon będzie elastyczny i porozdzielany na oddzielne wstążki. Powinno to zająć 1-2 minuty. Świeży makaron jest wstępnie ugotowany, więc trzeba uważać, aby go nie rozgotować.
- Opłukać i osuszyć makaron pod zimną wodą. Jeśli nie zostanie użyty od razu, skropić go odrobiną oleju, aby zapobiec sklejeniu się klusek.
- Podgrzać patelnię na dużym ogniu i dodać olej. Dodać mielone mięso i smażyć przez 3 minuty. Mieszać, aby mięso się nie zbryliło.
- Następnie dodać makaron i sos. Na tym etapie można dodać również zielone warzywa np. kapustę pak choi oraz grzyby np. pieczarki.
- Kontynuować smażenie mieszając przez 3-5 minuty lub do całkowitego połączenia. Na koniec dodać do sosu pokrojony szczypior. Natychmiast podawać posypane natką kolendry.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących