Udon z wieprzowiną: łatwe danie z 3 składników w 20 minut

Udon z wieprzowiną: łatwe danie z 3 składników w 20 minut
Autor: Shutterstock Kluski udon i mięsny sos - doskonałe danie obiadowe
łatwy
20 min
4

Makaron udon z wieprzowiną to krzepiące danie, które przygotujesz ekspresowo. Miękkie kluski, esencjonalny sos i pyszne mięso razem tworzą doskonałe danie dla całej rodziny. Polecam ten łatwy przepis na danie z 3 składników. przygotowane na patelni w 20 minut. Po prostu pychota!

SKŁADNIKI

  • 800 g makaronu udon świeżego
  • 300 g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, drobiowego)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 sztuki szczypioru
  • 1 łyżka natki kolendry, porwana na listki
  • Na sos:
  • 2 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w małej misce i odstawić.
  • Wyjąć makaron udon z opakowania i wrzucić go do garnka z wrzącą wodą. Delikatnie mieszać, aż makaron udon będzie elastyczny i porozdzielany na oddzielne wstążki. Powinno to zająć 1-2 minuty. Świeży makaron jest wstępnie ugotowany, więc trzeba uważać, aby go nie rozgotować.
  • Opłukać i osuszyć makaron pod zimną wodą. Jeśli nie zostanie użyty od razu, skropić go odrobiną oleju, aby zapobiec sklejeniu się klusek.
  • Podgrzać patelnię na dużym ogniu i dodać olej. Dodać mielone mięso i smażyć przez 3 minuty. Mieszać, aby mięso się nie zbryliło.
  • Następnie dodać makaron i sos. Na tym etapie można dodać również zielone warzywa np. kapustę pak choi oraz grzyby np. pieczarki.
  • Kontynuować smażenie mieszając przez 3-5 minuty lub do całkowitego połączenia. Na koniec dodać do sosu pokrojony szczypior. Natychmiast podawać posypane natką kolendry.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej