Mielone z mięsa i ryżu pieczone w sosie pomidorowym z miętą: przepis na tani i pyszny obiad

Mielone z mięsa i ryżu pieczone w sosie pomidorowym: przepis na tani i pyszny obiad
Autor: Shutterstock Kotlety mielone pieczone w sosie pomidorowym z miętą
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z mięsa i ryżu pieczone w sosie pomidorowym to jeden z najlepszych przepisów na tani i pyszny obiad. Z porcji 500 g mięsa otrzymujemy prawie 700 g masy mięsnej, która doskonale smakuje i odżywia. Więcej porad znajdziecie poniżej. Zapraszamy do wypróbowania tego sprawdzonego przepisu na kotlety mielone z mięsa drobiowego i ryżu w sosie pomidorowym z miętą!

Dlaczego należy użyć mięsa drobiowego?

Mielone mięso drobiowe, zarówno z kurczaka, jak i z indyka, ma odpowiednią lepkość. Dzięki temu kotlety z mięsa drobiowego nie rozpadną się, niż zdążą się upiec. Ta skłonność do koagulowania białka zawartego w mięsie, jak się okazuje czasem jest bardzo przydatna. 

Czy można zamienić miętę na inne zioło?

Zawsze można dokonać takich zmian. Zamiast mięty można użyć tymianku, natki pietruszki, szczypiorku. Polecamy jednak miętę pieprzową ze względu na jej właściwości zdrowotne. Mięta pieprzowa wspomaga układ trawienny, reguluje jego pracę i zapobiega refluksowi żołądkowemu i zgadze. 

Czy można kotlety usmażyć zamiast upiec?

Można smażyć, tylko po co? Pieczone kotlety są tak samo pyszne, a na dodatek zdrowsze. Nie trzeba stać przy patelni. Całą robotę zrobi za nas piekarnik. I co najważniejsze nie pozostawią po sobie swądu spalenizny. Co nie jest bez znaczenia w naszych mieszkaniach z kuchnią otwartą na salon.

Pod wideo znajdziesz inne nasze przepisy na dania z mięsem mielonym

SKŁADNIKI

  • Na kotlety:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g białego ryżu o krótkich ziarnach
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • Na sos pomidorowy:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż lekko rozgotować, aby stał się bardziej kleisty. 
  • Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
  • Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać jajko oraz natkę pietruszki i miętę. Doprawić solą i pieprzem. 
  • Wyrabiać przez 2 minuty na jednolitą masę, uformować owalne kotlety. 
  • Przecier pomidorowy przelać do rondelka, dodać przyprawy i zioła, zagotować.
  • Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać gorącym sosem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.
  • Podawać z makaronem.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej