Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką. Jednogarnkowy obiad dla zabieganych
Dieta bezglutenowa
Dania jednogarnkowe to pomysł na szybki i sycący obiad. Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką robi się tylko w jednym garnku z prostych składników. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i łatwe do zrobienia w domu. Poznajcie przepis na gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką.
Jak zrobić gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką?
Przepis na pyszny gulasz z filetem z piersi z indyka jest wyjątkowo łatwy. Potrawę robi się w kilku banalnych krokach i przyrządza się ją w jednym garnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się pokrojonego indyka. Następnie w garnku lądują suszone pomidory i marchewka. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu warzywnego. Danie należy gotować 20 minut. Po tym czasie wlewa się śmietanę, którą trzeba wcześniej wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dzięki temu gulasz będzie gęsty. Danie doprawia się i gotuje jeszcze kilka minut.
Przepis na gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
- To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny gulasz. Przyrządza się go w kilku banalnych krokach w jednym garnku.
- Przepis na ten obłędny gulasz jest szybki. Danie jest gotowe w pół godziny.
- Na liście składników znajdują się produkty, które łatwo kupić bez względu na porę roku.
- Smak gulaszu podkręci dodatek szczypty mielonego chili.
Kiedy podawać gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką?
Przepis na ten pyszny gulasz z indykiem to propozycja na obiad, który zachwyci smakiem i aromatem. Potrawa świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, makaronem, plackami ziemniaczanymi czy chlebem. Dzięki temu, że danie przygotowuje się łatwo i szybko, można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Jego zaletą jest także to, że smakuje przez cały rok. Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką jest tak samo pyszny odgrzaniu następnego dnia.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi indyka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać pokrojony w kostkę filet z indyka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
- Dodać posiekane suszone pomidory i startą na tarce marchewkę. Smażyć kilka minut, często mieszając.
- Wlać bulion warzywny i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut.
- Delikatnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszać i gotować 5 minut.
- Podawać na gorąco z chlebem, kaszą lub ziemniakami.