Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką. Jednogarnkowy obiad dla zabieganych

gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Autor: Shutterstock Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką to pyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dania jednogarnkowe to pomysł na szybki i sycący obiad. Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką robi się tylko w jednym garnku z prostych składników. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i łatwe do zrobienia w domu. Poznajcie przepis na gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką.

Jak zrobić gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką?

Przepis na pyszny gulasz z filetem z piersi z indyka jest wyjątkowo łatwy. Potrawę robi się w kilku banalnych krokach i przyrządza się ją w jednym garnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się pokrojonego indyka. Następnie w garnku lądują suszone pomidory i marchewka. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu warzywnego. Danie należy gotować 20 minut. Po tym czasie wlewa się śmietanę, którą trzeba wcześniej wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dzięki temu gulasz będzie gęsty. Danie doprawia się i gotuje jeszcze kilka minut.

Przepis na gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką

  • To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny gulasz. Przyrządza się go w kilku banalnych krokach w jednym garnku.
  • Przepis na ten obłędny gulasz jest szybki. Danie jest gotowe w pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które łatwo kupić bez względu na porę roku.
  • Smak gulaszu podkręci dodatek szczypty mielonego chili.

Kiedy podawać gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką?

Przepis na ten pyszny gulasz z indykiem to propozycja na obiad, który zachwyci smakiem i aromatem. Potrawa świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, makaronem, plackami ziemniaczanymi czy chlebem. Dzięki temu, że danie przygotowuje się łatwo i szybko, można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Jego zaletą jest także to, że smakuje przez cały rok. Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką jest tak samo pyszny odgrzaniu następnego dnia.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać pokrojony w kostkę filet z indyka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać posiekane suszone pomidory i startą na tarce marchewkę. Smażyć kilka minut, często mieszając.
  • Wlać bulion warzywny i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut.
  • Delikatnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszać i gotować 5 minut.
  • Podawać na gorąco z chlebem, kaszą lub ziemniakami.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej