Zupa z młodej kapusty z klopsikami. Idealny przepis dla leniwych
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i sycąca zupa z młodej kapusty z klopsikami to propozycja dla tych, którzy lubią szybkie i łatwe dania obiadowe. Zupę robi się błyskawicznie, a smaku w niej co niemiara. Oto przepis na zupę z młodej kapusty z klopsikami, która zauroczy od pierwszej łyżki.
Jak zrobić zupę z młodej kapusty z klopsikami?
Przyrządzenie tej smakowitej i sycącej zupy nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest zrobienie klopsików z mielonego indyka i ryżu oraz przypraw. W garnku podsmaża się cebulę, wlewa bulion i dodaje przyprawy. Do garnka wkład się też klopsiki i posiekaną młodą kapustę. Po kwadransie zupa jest prawie gotowa. Wystarczy już tylko dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, chwilę gotować i nałożyć porcje do miseczek.
Dlaczego warto zrobić zupę z młodej kapusty z klopsikami?
Zupa z dodatkiem młodej kapusty oraz soczystych klopsików z mięsa indyka ma same zalety. Poznajcie sprawdzony przepis i przekonajcie się sami.
- Łatwy i sprawdzony przepis na zupę z młodej kapusty warto zapisać. Kilka prostych kroków i obiad jest gotowy.
- Zupę robi się błyskawicznie. Jeżeli lubicie szybkie obiady, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu.
- Na liście składników znajdują się proste, niedrogie i łatwo dostępne produkty.
- Zupa jest pełna smakowitych i zdrowych składników, więc mogą ją wcinać nawet osoby, które są na diecie. Zdrowy indyk, niskokaloryczne warzywa, minimum tłuszczu i maksimum smaku – tak najkrócej można ją opisać.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 główki młodej kapusty
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować z masy równe klopsiki i odkładać na deskę.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Wlać bulion i włożyć do niego klopsiki, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodać poszatkowaną młodą kapustę i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować kilka minut.
- Podawać od razu posypaną posiekanym koperkiem.