Zupa z młodej kapusty z klopsikami. Idealny przepis dla leniwych

zupa z młodej kapusty z klopsikami
Autor: Shutterstock Zupa z młodej kapusty z klopsikami jest pyszna, gęsta i sycąca.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pyszna i sycąca zupa z młodej kapusty z klopsikami to propozycja dla tych, którzy lubią szybkie i łatwe dania obiadowe. Zupę robi się błyskawicznie, a smaku w niej co niemiara. Oto przepis na zupę z młodej kapusty z klopsikami, która zauroczy od pierwszej łyżki.

Jak zrobić zupę z młodej kapusty z klopsikami?

Przyrządzenie tej smakowitej i sycącej zupy nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest zrobienie klopsików z mielonego indyka i ryżu oraz przypraw. W garnku podsmaża się cebulę, wlewa bulion i dodaje przyprawy. Do garnka wkład się też klopsiki i posiekaną młodą kapustę. Po kwadransie zupa jest prawie gotowa. Wystarczy już tylko dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, chwilę gotować i nałożyć porcje do miseczek.

Dlaczego warto zrobić zupę z młodej kapusty z klopsikami?

Zupa z dodatkiem młodej kapusty oraz soczystych klopsików z mięsa indyka ma same zalety. Poznajcie sprawdzony przepis i przekonajcie się sami.

  • Łatwy i sprawdzony przepis na zupę z młodej kapusty warto zapisać. Kilka prostych kroków i obiad jest gotowy.
  • Zupę robi się błyskawicznie. Jeżeli lubicie szybkie obiady, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu.
  • Na liście składników znajdują się proste, niedrogie i łatwo dostępne produkty.
  • Zupa jest pełna smakowitych i zdrowych składników, więc mogą ją wcinać nawet osoby, które są na diecie. Zdrowy indyk, niskokaloryczne warzywa, minimum tłuszczu i maksimum smaku – tak najkrócej można ją opisać.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować z masy równe klopsiki i odkładać na deskę.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Wlać bulion i włożyć do niego klopsiki, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dodać poszatkowaną młodą kapustę i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować kilka minut.
  • Podawać od razu posypaną posiekanym koperkiem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej