Tradycyjna młoda kapusta na ciepło z koperkiem i szczypiorkiem
Młodej kapustce trudno się oprzeć, jest miękka i delikatna. Zanim schrupiesz całą na surowo - zrób z niej jarzynkę: młodą kapustę na ciepło, z koperkiem i szczypiorkiem.
Przepisy z młodą kapustą:
Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem
Karmindale: śląskie mielone z młodą kapustą
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Następnie wypłucz kapustę na sicie pod bieżącą wodą i przełóż do garnka z grubym dnem. Zawartość garnka zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj do niej pokrojony szczypior i koperek, a całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli woda zanadto odparuje, dolej połowę szklanki, żeby nie przypalić potrawy.
Na patelni zrumień mąkę z dodatkiem oleju i tak powstałą zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, dokładnie mieszając jego zawartość. Po kolejnych kilku minutach jarzynka jest już gotowa. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku i podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.