Tradycyjna młoda kapusta na ciepło z koperkiem i szczypiorkiem

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Młoda kapusta na ciepło [z koperkiem i szczypiorkiem]
Autor: Shutterstock Młoda kapusta na ciepło (z koperkiem i szczypiorkiem) to pyszny dodatek do mięsa
łatwy
10 min
4

Młodej kapustce trudno się oprzeć, jest miękka i delikatna. Zanim schrupiesz całą na surowo - zrób z niej jarzynkę: młodą kapustę na ciepło, z koperkiem i szczypiorkiem.

Przepisy z młodą kapustą:

Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem

Młoda kapusta z pomidorami

Karmindale: śląskie mielone z młodą kapustą

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Następnie wypłucz kapustę na sicie pod bieżącą wodą i przełóż do garnka z grubym dnem. Zawartość garnka zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.

    Po tym czasie dodaj do niej pokrojony szczypior i koperek, a całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli woda zanadto odparuje, dolej połowę szklanki, żeby nie przypalić potrawy.

    Na patelni zrumień mąkę z dodatkiem oleju i tak powstałą zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, dokładnie mieszając jego zawartość. Po kolejnych kilku minutach jarzynka jest już gotowa. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku i podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.

Dorota Kalita-Typa