Potrawka z indyka - ulubione danie Drew Barrymore. Twoja rodzina też się w nim zakocha

2023-02-06 15:00

Drew Barrymore jest niekwestionowaną gwiazdą Hollywood. Swoją popularność zdobyła wieloma wspaniałymi rolami, ale przychylność publiczności zyskała także dzięki temu, że przy całym hollywoodzkim blichtrze, stara się żyć bardzo zwyczajnie. Samodzielnie wychowuje dwie córki, starając się zapewnić im w normalny dom. Często gotuje sama i chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych.

potrawka drew barrymore
Autor: Shutterstock Czy twoja rodzina również polubi to proste danie obiadowe?

Budżetowe gotowanie z  Drew Barrymore

Gwiazda na swoim Instagramie zamieściła serię filmów z przepisami na budżetowe dania dla każdego. Aktorka przygotowuje je w wolnowarze w ramach akcji promocyjnej sprzętu. Przepisy są proste, dania z nich przygotowanie bardzo smaczne i niedrogie. Aktorka wybrała takie dania, które można przygotować z ogólnie dostępnych składników. Choć filmiki z pewnością skierowane są do widzów z USA, to my również możemy z nich skorzystać, bo i u nas produkty te są popularne i dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Wolnowar czy patelnia?

Drew Barrymore przygotowuje swoje dania w wolnowarze, ale tę potrawkę można spokojnie przygotować również w garnku. Najlepszy będzie taki z grubym dnem, wtedy mamy gwarancję, że nic nam się nie przypali. To świetny przepis na jednogarnkowe, szybkie danie.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • olej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka fasoli pinto (można zastąpić czerwoną)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki bulionu
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka
  • kumin
  • suszone oregano

Do dekoracji:

  • awokado
  • czerwona cebula
  • liski kolendry
  • tarty ser
  • śmietana

Wykonanie:

W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, aż zmieni kolor na szarawy.

Dodać pokrojone w koskę papryki, cebule posiekaną w piórka, odsączoną fasolę i kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podlać bulionem i gotować aż cebula i papryka zmiękną. Następnie dodać pomidory i przyprawić do smaku.

Doprowadzić do wrzenia, następnie zminimalizować ogień i gotować jeszcze kilkanaście minut, alby smaki się przegryzły.

Przed podaniem udekorować wg uznania: kleksem śmietany, serowymi wiórkami, kostkami awokado i zieleniną.

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli