Budżetowe gotowanie z Drew Barrymore
Gwiazda na swoim Instagramie zamieściła serię filmów z przepisami na budżetowe dania dla każdego. Aktorka przygotowuje je w wolnowarze w ramach akcji promocyjnej sprzętu. Przepisy są proste, dania z nich przygotowanie bardzo smaczne i niedrogie. Aktorka wybrała takie dania, które można przygotować z ogólnie dostępnych składników. Choć filmiki z pewnością skierowane są do widzów z USA, to my również możemy z nich skorzystać, bo i u nas produkty te są popularne i dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Wolnowar czy patelnia?
Drew Barrymore przygotowuje swoje dania w wolnowarze, ale tę potrawkę można spokojnie przygotować również w garnku. Najlepszy będzie taki z grubym dnem, wtedy mamy gwarancję, że nic nam się nie przypali. To świetny przepis na jednogarnkowe, szybkie danie.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- olej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka fasoli pinto (można zastąpić czerwoną)
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 0,5 szklanki bulionu
- sól i pieprz
- wędzona papryka
- kumin
- suszone oregano
Do dekoracji:
- awokado
- czerwona cebula
- liski kolendry
- tarty ser
- śmietana
Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, aż zmieni kolor na szarawy.
Dodać pokrojone w koskę papryki, cebule posiekaną w piórka, odsączoną fasolę i kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podlać bulionem i gotować aż cebula i papryka zmiękną. Następnie dodać pomidory i przyprawić do smaku.
Doprowadzić do wrzenia, następnie zminimalizować ogień i gotować jeszcze kilkanaście minut, alby smaki się przegryzły.
Przed podaniem udekorować wg uznania: kleksem śmietany, serowymi wiórkami, kostkami awokado i zieleniną.