Soczysty indyk pieczony w całości: przepis na indyka z piekarnika
2023-11-22
łatwy
60 min
4
Dieta niskokaloryczna
Indyk pieczony w całości cudownie pachnie i pięknie prezentuje się na stole, jednak często mięso bywa wysuszone. Jak upiec indyka w piekarniku, by był pyszny i soczysty? Polecamy nasz przepis.
SKŁADNIKI
- indyk o wadze 5–6 kg
- 1 cytryna
- 60 ml białego wina
- sól i pieprz
- 150 g masła
- szyjka i podroby
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 spora marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę masła wymieszać z solą i pieprzem.
- Tuszkę indyka oczyścić, na piersi delikatnie oderwać skórę od mięśni, wysmarować indyka pod skórą połową masła wymieszanego z przyprawami.
- Resztą masła wysmarować dokładnie mięso.
- Do środka włożyć cytrynę, nogi indyka złożyć na krzyż i włożyć ich końcówki w nacięcia w skórze.
- Indyka włożyć do brytfanki - najlepiej z kratką pozwalającą na ociekanie tłuszczu. Można go też piec na ruszcie piekarnika z blaszką pod spodem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec ok. 3 godziny, co 30 minut smarując indyka pozostałym masłem.
- W czasie gdy indyk się piecze, z podrobów i warzyw ugotować lekki bulion, zalewając je tylko taką ilością wody, by były przykryte i lekko soląc.
- Gdy do końca pieczenia została godzina, wlać połowę bulionu na dno brytfanki lub na blaszkę, po 30 minutach wlać resztę. Indyk będzie się piekł i parował jednocześnie, nie tracąc smaku ani soczystości.
- Po zakończeniu pieczenia odczekać ok. 15 minut - pozostawiając mięso w piekarniku. Dopiero po tym czasie podawać i kroić.
- Sos z dna blaszki podać do polewania mięsa.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź jak przygotować nogi z indyka