Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką to propozycja, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jako podstawa dania obiadowego, jak i na zimno - do kanapek. Pachnący ziołami klops indyczy jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ma niewiele kalorii.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
- 1 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 0,5 pęczka bazylii
- 0,5 pęczka natki
- 1 łyżka oleju
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać, pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. Zioła posiekać.
- Mięso wyrobić z jajami, warzywami i ziołami na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podłużna blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
- Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 1,5 h. Po tym czasie zgasić ogień, otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić tak pieczeń jeszcze pół godziny.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Polecamy także: