Podgrzybki

Nieco mniej "szlachetni", choć także smaczni kuzyni borowików - podgrzybki. Najbardziej znane odmiany to podgrzybki brunatne i zajączki. Mają nieco mniejsze wymagania niż prawdziwki, dlatego też łatwiej je znaleźć w lesie. Polecamy je do zup, zapiekanek, dań obiadowych, a także na przetwory. Świetnie znoszą też suszenie.

Podgrzybki

Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzybowe risotto z piekarnika bez wysiłku: pyszne i łatwe

Tak, risotto można zrobić ciągłego mieszania - po prostu włóż je do piekarnika. A gdy piekarnik jest włączony, upiecz w nim grzyby na chrupko. Grzybowe risotto z piekarnika to fenomenalny sposób na pyszny obiad, czy kolację. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi

Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka to chyba jeden z najszybszych i najpyszniejszych makaronów z sosem. Podgrzybki mają intensywny typowy dla grzybów leśnych smak, a dodatek żywicznego rozmarynu przeniesie Was prosto w puszczańskie ostępy. Polecam ten niesamowity przepis na super makaron z grzybami leśnymi, który robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami

Krupnik z grzybami leśnymi to jedna z najsmaczniejszych zup jesiennych. Świeże grzyby leśne. dodane do pożywnej zupy z kaszą jęczmienną zmieniają dobrze nam znaną domowę zupę w wykwintne danie. Szczególnie smaczny jest krupnik ze świeżymi podgrzybkami, które mają bardzo intensywny grzybowy aromat. Krupnik z grzybami znika z talerzy w zastraszającym tempie. Jeszcze nie skończycie rozlewać zupy do talerzy, a już będą Was prosić o dokładkę! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne

Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi, a następnie zapieczone, to niezwykle efektowne i pyszne danie. Można go przygotować na co dzień, jak i od święta. Zawsze wzbudza zachwyt bliskich i znika w oka mgnieniu z talerzy. Wypróbujcie koniecznie zapiekanych naleśników nadziewanych kurczakiem i jesiennymi grzybami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym najlepiej przygotowywać jesienią, po grzybobraniu. To świetny przepis na rodzinny, niedzielny obiad. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych grzybów, można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Jednak to grzyby leśne nadają temu daniu wyjątkowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczne udka kurczaka z leśnymi grzybami

Udka z kurczaka z grzybami leśnymi to danie, w którym nasz codzienny kurczak zmienia się w doskonały  odświętny posiłek. Aromatyczne grzyby, przyprawy o zdecydowanym smaku, sprawiają, że biesiadnikom ślinka napływa do ust. Taki przepis na przygotowanie kurczaka polecamy zwłaszcza w okresie grzybobrania, ale poza sezonem można wykorzystać do tego dania grzyby mrożone.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym

Grzyby duszone pasteryzowane to sposób przechowania ich w słoikach na zimę. Możemy  tak zakonserwować grzyby leśne lub pieczarki. Przed podaniem wystarczy  grzyby podgrzać, można połączyć je ze śmietaną i mieć smakowity sos, można tez dodać do nich duszoną na maśle cebulę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE pachnie świeżymi, leśnymi grzybami.Sezon grzybowy już się zaczął, więc warto go wykorzystać. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 4