Kotlety z kaszy i grzybów: przepis w sam raz dla jaroszy

Kotlety z kaszy i grzybów
Autor: Shutterstock Kasza gryczana w formie kotletów to danie sycące i aromatyczne
łatwy
40 min
4

Korzystna dla zdrowia kasza gryczana stanowi podstawę wielu smacznych dań. Szczególnie wegetarian zachęcamy do przetestowania przepisu na kotlety z kaszy gryczanej i grzybów!

Kasza gryczana - samo zdrowie

Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 4 dag suszonych podgrzybków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby opłucz, namocz w wodzie, ugotuj, osącz (wywar zachowaj), posiekaj.
  • W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, wsyp kaszę, wlej wywar, dolej wody (mają być 2 szklanki płynu), ugotuj kaszę na sypko.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż drobno posiekaną cebulę.
  • Kaszę wymieszaj z grzybami i cebulą, wbij jajka, dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na oleju.