Kotlety z kaszy i grzybów: przepis w sam raz dla jaroszy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Korzystna dla zdrowia kasza gryczana stanowi podstawę wielu smacznych dań. Szczególnie wegetarian zachęcamy do przetestowania przepisu na kotlety z kaszy gryczanej i grzybów!
Kasza gryczana - samo zdrowie
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy gryczanej
- 4 dag suszonych podgrzybków
- cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłucz, namocz w wodzie, ugotuj, osącz (wywar zachowaj), posiekaj.
- W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, wsyp kaszę, wlej wywar, dolej wody (mają być 2 szklanki płynu), ugotuj kaszę na sypko.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż drobno posiekaną cebulę.
- Kaszę wymieszaj z grzybami i cebulą, wbij jajka, dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na oleju.