Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Grzyby duszone pasteryzowane to sposób przechowania ich w słoikach na zimę. Możemy tak zakonserwować grzyby leśne lub pieczarki. Przed podaniem wystarczy grzyby podgrzać, można połączyć je ze śmietaną i mieć smakowity sos, można tez dodać do nich duszoną na maśle cebulę.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg oczyszczonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, pieczarki)
- 1 dag soli
- 2 dag cukru
- 0,5 dag kwasku cytrynowego
- kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić i szybko wypłukać. Mniejsze grzybki można wykorzystać w całości, większe pokroić na mniejsze części.
- Osączone grzyby przełożyć do rondla, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, napełniając je do 3/4 wysokości.
- Pasteryzować dwukrotnie: pierwszy raz godzinę, następny raz, po upływie 48 godzin przez 30 minut.
- Po wyjęciu ze słoika można grzyby połączyć z cebulą uduszoną na tłuszczu.