Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym

Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym
Autor: Shutterstock Duszone grzyby możemy pasteryzować w słoikach, by zimą cieszyć się ich smakiem
łatwy
40 min
4

Grzyby duszone pasteryzowane to sposób przechowania ich w słoikach na zimę. Możemy  tak zakonserwować grzyby leśne lub pieczarki. Przed podaniem wystarczy  grzyby podgrzać, można połączyć je ze śmietaną i mieć smakowity sos, można tez dodać do nich duszoną na maśle cebulę.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg oczyszczonych  grzybów (prawdziwki, podgrzybki, pieczarki)
  • 1 dag soli
  • 2 dag cukru
  • 0,5 dag kwasku cytrynowego
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić i szybko wypłukać. Mniejsze grzybki można wykorzystać w całości, większe pokroić na mniejsze części.
  • Osączone grzyby przełożyć do rondla, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
  • Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, napełniając je do 3/4 wysokości.
  • Pasteryzować dwukrotnie: pierwszy raz godzinę, następny raz, po upływie 48 godzin przez 30 minut.
  • Po wyjęciu ze słoika można grzyby połączyć z cebulą uduszoną na tłuszczu.