Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami
2020-09-10
łatwy
45 min
4
Krupnik z grzybami leśnymi to jedna z najsmaczniejszych zup jesiennych. Świeże grzyby leśne dodane do pożywnej zupy z kaszą jęczmienną zmieniają dobrze nam znaną domowę zupę w wykwintne danie. Szczególnie smaczny jest krupnik ze świeżymi lub mrożonymi podgrzybkami, które mają bardzo intensywny grzybowy aromat. Krupnik z grzybami znika z talerzy w zastraszającym tempie. Jeszcze nie skończycie rozlewać zupy do talerzy, a już będą Was prosić o dokładkę!
Wielbicielom zup grzybowych polecam kilka super przepisów:
Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
Zupa grzybowa po polsku z kaszą
Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami
Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech
SKŁADNIKI
- 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych: podgrzybków lub maślaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej np. pęczaku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Pokroić na małe kawałki wielkości kęsa.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę.
- Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać posiekane starte warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodać grzyby i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do ścianek garnka.
- Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe.
- Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa posmarowaną masłem.
Jak mrozić grzyby?