Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami

Krupnik z grzybami leśnymi podgrzybkami
Autor: Shutterstock Krupnik z grzybami leśnymi to pożywna i niezwykle smaczna zupa
łatwy
45 min
4

Krupnik z grzybami leśnymi to jedna z najsmaczniejszych zup jesiennych. Świeże grzyby leśne dodane do pożywnej zupy z kaszą jęczmienną zmieniają dobrze nam znaną domowę zupę w wykwintne danie. Szczególnie smaczny jest krupnik ze świeżymi lub mrożonymi podgrzybkami, które mają bardzo intensywny grzybowy aromat. Krupnik z grzybami znika z talerzy w zastraszającym tempie. Jeszcze nie skończycie rozlewać zupy do talerzy, a już będą Was prosić o dokładkę! 

Wielbicielom zup grzybowych polecam kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

SKŁADNIKI

  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych: podgrzybków lub maślaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej np. pęczaku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Pokroić na małe kawałki wielkości kęsa. 
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę. 
  • Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać posiekane starte warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. 
  • Dodać grzyby i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do ścianek garnka. 
  • Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe. 
  • Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa posmarowaną masłem. 
Jak mrozić grzyby?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej