Krupnik z grzybami leśnymi: jesienna zupa z kaszą jęczmienną i świeżymi podgrzybkami

2020-09-10
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Krupnik z grzybami leśnymi podgrzybkami
Autor: Shutterstock Krupnik z grzybami leśnymi to pożywna i niezwykle smaczna zupa
łatwy
45 min
4

Krupnik z grzybami leśnymi to jedna z najsmaczniejszych zup jesiennych. Świeże grzyby leśne. dodane do pożywnej zupy z kaszą jęczmienną zmieniają dobrze nam znaną domowę zupę w wykwintne danie. Szczególnie smaczny jest krupnik ze świeżymi podgrzybkami, które mają bardzo intensywny grzybowy aromat. Krupnik z grzybami znika z talerzy w zastraszającym tempie. Jeszcze nie skończycie rozlewać zupy do talerzy, a już będą Was prosić o dokładkę! 

Składniki

250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych: podgrzybków lub maślaków

1 marchewka

1 pietruszka

1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek

1 cebula

2 łyżki masła

2-3 ziemniaki

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej np. pęczaku

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Pokroić na małe kawałki wielkości kęsa. 

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę. 

Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać posiekane starte warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. 

Dodać grzyby i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do ścianek garnka. 

Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.

Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe. 

Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa posmarowaną masłem. 

Jak mrozić grzyby?

Wielbicielom zup grzybowych polecam kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech