Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej

2021-03-29
Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej
Autor: Shutterstock Zrazy cielęce to wykwintne danie kuchni polskiej
łatwy
45 min
4

Zrazy cielęce w sosie musztardowym to eleganckie danie do obiad w rodzinnym gronie. Delikatne mięso cielęce nadziane grzybami i uduszone w aromatycznym sosie rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania można użyć różnych grzybów hodowlanych oraz leśnych. Oczywiście każdy gatunek nada nieco inny smak potrawie. Kiedyś zrazy cielęce były daniem flagowym kuchni polskiej. Jeśli macie możliwość kupienia cielęciny na zrazy, to koniecznie wypróbujcie ten wyśmienity przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg udźca cielęcego
  • 1/2 kg świeżych grzybów (pieczarki, boczniaki, podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • główka czosnku
  • słoik musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej podzielonych na pół
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy na cienkie plastry, każdy wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej i zbijamy tłuczkiem.
  • Umyte grzyby kroimy w plastry, smażymy z pieprzem na maśle na złoto, pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
  • Rozbitą cielęcinę lekko smarujemy musztardą francuską, pieprzymy, na każdym kawałku kładziemy szynkę, łyżkę grzybów i kilka liści szpinaku.
  • Zwijamy w rulon, spinamy wykałaczką.
  • Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, obsmażamy na rumiano.
  • Podlewamy winem, przykrywamy, dusimy do miękkości.
  • Z ostudzonego lekko mięsa wyjmujemy wykałaczki.
  • Do sosu z duszenia dodajemy śmietanę, resztę musztardy francuskiej i Dijon.
  • Pieprzymy i podgrzewamy całość. Podajemy z puree ziemniaczanym i sałatą ze pomidorami.