Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe
Autor: Shutterstock Rurki zapiekane z grzybową potrawką to idealny jesienny obiad.
łatwy
40 min
4

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.

SKŁADNIKI

  • 50 dag makaronu rurki
  • 50 dag podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag miękkiego żółtego sera
  • 1 strączek chili bez pestek
  • 250 ml śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, wypłukać i pokroić w plastry. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Wlej na patelnię oliwę, dodaj pokrojone w plasterki grzyby, zgnieciony czosnek, liść laurowy, sól i pieprz.
  • Gotuj 10-15 minut, na małym ogniu pod pokrywką.
  • Ser podziel na pół, jedną część zetrzyj na tarce. W rondelku rozgrzej śmietanę, włóż starty ser, podgrzewaj aż się stopi.
  • Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu, odcedź.
  • Do formy żaroodpornej włóż warstwami makaron i grzyby, na wierzchu poukładaj małe kawałki reszty sera. Zapiekaj na złoto.