Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe
2020-10-21
łatwy
40 min
4
Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.
SKŁADNIKI
- 50 dag makaronu rurki
- 50 dag podgrzybków lub prawdziwków
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag miękkiego żółtego sera
- 1 strączek chili bez pestek
- 250 ml śmietany
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, wypłukać i pokroić w plastry. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Wlej na patelnię oliwę, dodaj pokrojone w plasterki grzyby, zgnieciony czosnek, liść laurowy, sól i pieprz.
- Gotuj 10-15 minut, na małym ogniu pod pokrywką.
- Ser podziel na pół, jedną część zetrzyj na tarce. W rondelku rozgrzej śmietanę, włóż starty ser, podgrzewaj aż się stopi.
- Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu, odcedź.
- Do formy żaroodpornej włóż warstwami makaron i grzyby, na wierzchu poukładaj małe kawałki reszty sera. Zapiekaj na złoto.