Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

2020-10-21
Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe
Autor: Shutterstock Rurki zapiekane z grzybową potrawką to idealny jesienny obiad.
łatwy
40 min
4

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.

Składniki

50 dag makaronu rurki

50 dag podgrzybków lub prawdziwków

1 liść laurowy

1 ząbek czosnku

20 dag miękkiego żółtego sera

1 strączek chili bez pestek

250 ml śmietany

oliwa z oliwek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby oczyścić, wypłukać i pokroić w plastry. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Wlej na patelnię oliwę, dodaj pokrojone w plasterki grzyby, zgnieciony czosnek, liść laurowy, sól i pieprz.

Gotuj 10-15 minut, na małym ogniu pod pokrywką.

Ser podziel na pół, jedną część zetrzyj na tarce. W rondelku rozgrzej śmietanę, włóż starty ser, podgrzewaj aż się stopi.

Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu, odcedź.

Do formy żaroodpornej włóż warstwami makaron i grzyby, na wierzchu poukładaj małe kawałki reszty sera. Zapiekaj na złoto.