Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE pachnie świeżymi, leśnymi grzybami.Sezon grzybowy już się zaczął, więc warto go wykorzystać. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 cebuli
- 1 łyżeczka masła
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1 mały ziemniak
- kilka świeżych podgrzybków
- 2 suszone grzyby
- 1 łyżka śmietany 9%
- sól, pieprz
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do bulionu wrzucić suszone grzyby i liść laurowy. Gotować.
- Cebulę posiekać. Ziemniaka i grzyby pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać ziemniaki i grzyby i dusić jeszcze 4-5min.
- Warzywa przełożyć do garnka z gorącym bulionem. Gotować 15-20 minut.
- Po tym czasie całość zblendować i zabielić śmietaną. Doprawić do smaku.