Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE pachnie świeżymi, leśnymi grzybami.Sezon grzybowy już się zaczął, więc warto go wykorzystać. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/3 cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 mały ziemniak
  • kilka świeżych podgrzybków
  • 2 suszone grzyby
  • 1 łyżka śmietany 9%
  • sól, pieprz
  • liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do  bulionu  wrzucić  suszone  grzyby  i  liść  laurowy.  Gotować.
  • Cebulę posiekać. Ziemniaka i grzyby pokroić w kostkę.
  • Cebulę zeszklić na maśle, dodać ziemniaki i grzyby i dusić jeszcze 4-5min.
  • Warzywa  przełożyć do garnka  z gorącym bulionem. Gotować 15-20 minut.
  • Po tym czasie całość zblendować i zabielić śmietaną. Doprawić do smaku.