Placki ziemniaczane z podgrzybkami

Zuzanna Lubart
Placki ziemniaczane z podgrzybkami
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane doskonale smakują z grzybami leśnymi
łatwy
25 min
4

Placki ziemniaczane z podgrzybkami, czyli placki w jesiennej odsłonie najlepiej smakują z odrobiną śmietany lub sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Spróbuj przygotować to jesienne danie - zwłaszcza gdy trwa sezon grzybowy! Zimą możesz sięgnąć po grzyby mrożone lub pieczarki portobello.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg podgrzybków
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • olej
  • natka pietruszki/koperek
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyść, obgotuj w osolonej wodzie, osącz i drobno pokrój.
  • Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z jajkiem, grzybami i mąką. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
  • Gotowe placki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Zuzanna Lubart