Placki ziemniaczane z podgrzybkami
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Placki ziemniaczane z podgrzybkami, czyli placki w jesiennej odsłonie najlepiej smakują z odrobiną śmietany lub sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Spróbuj przygotować to jesienne danie - zwłaszcza gdy trwa sezon grzybowy! Zimą możesz sięgnąć po grzyby mrożone lub pieczarki portobello.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg podgrzybków
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 cebula
- olej
- natka pietruszki/koperek
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyść, obgotuj w osolonej wodzie, osącz i drobno pokrój.
- Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z jajkiem, grzybami i mąką. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
- Gotowe placki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.