Tylko tak przechowuję bułkę tartą. Jest długo świeża, pachnąca i chrupiąca
Bułka tarta to jeden z podstawowych produktów, który ma wszechstronne zastosowanie. Każdy kto lubi gotować, ma ją w domu. Długo przechowywana w oryginalnym papierowym woreczku bułka tarta traci smak i aromat, staje się wilgotna, a nawet może pojawić się na niej pleśń. Jak więc prawidłowo przechowywać bułkę tartą? Co zrobić, aby była świeża i chrupiąca? Poznajcie kilka prostych zasad przechowywania bułki tartej.
Spis treści
Do czego używa się bułki tartej?
Bułka tarta to wysuszone i zmielone pieczywo. Najczęściej produkuje się ją z białych bułek lub chleba. W procesie suszenia i mielenia powstają drobne i sypkie okruszki, które mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Bułka tarta to gotowy produkt, który sprzedawany jest w papierowych woreczkach. Jest łatwo dostępna przez cały rok i niedroga. Z łatwością można też zrobić domową bułkę tartą.
Bułka tarta ma szerokie zastosowanie w kuchni. Do czego się ją wykorzystuje?
- Panierowanie – bułka tarta jest podstawowym składnikiem panierki do mięs, ryb czy warzyw. Dzięki niej potrawy zyskują chrupkość i piękny złoty kolor.
- Zagęszczanie – można dodawać ją do farszów, kotletów mielonych, pasztetów i innych dań, aby związać składniki i nadać im odpowiednią konsystencję.
- Słodkie wypieki – bułka tarta dodawana do ciast i ciasteczek nadaje im delikatną strukturę i wilgotność. Można obsypać nią formę do ciasta, aby nie przywarło w czasie pieczenia.
- Dodatek do zup i sosów – to najprostszy sposób, aby zagęścić zupy i sosy.
Jak długo może stać bułka tarta?
Czas przechowywania bułki tartej zależy od kilku czynników. Inne właściwości wykazuje bułka tarta ze sklepu, a inne przygotowana w domu. Najważniejszy jest sposób przechowywania.
Bułka tarta kupiona w sklepie ma długi termin przydatności do spożycia, który podany jest na opakowaniu. Jeżeli jest prawidłowo przechowywana, może być bezpieczna do spożycia nawet kilka miesięcy po upływie daty minimalnej trwałości. Domowa bułka tarta ma nieco krótszy okres przydatności do spożycia. Po przygotowaniu warto opisać, kiedy dokładnie została zrobiona. Odpowiednio przechowywana nadaje się do użycia do dwóch, trzech miesięcy.
Dlaczego nie należy trzymać bułki tartej w papierowych opakowaniach?
Gotowa bułka tarta sprzedawana jest głównie w papierowych torebkach. Wiele osób przechowują ją w oryginalnych opakowaniach. Niestety popełniają spory błąd. Taki sposób przechowywania bułki tartej powoduje, że produkt szybko traci smak i aromat. Bułka tarta traci chrupkość, staje się wilgotna, a w skrajnych przypadkach może pojawić się pleśń.
Dlaczego więc nie powinno się przechowywać bułki tartej w papierowych torebkach?
- Wilgoć – papier przepuszcza wilgoć. Bułka tarta wchłania ją z otoczenia, co powoduje, że staje się mokra, zbrylona i podatna na pleśń.
- Zapachy – przechowywana w papierowej torebce bułka tarta łatwo wchłania zapachy z otoczenia, co wpływa na jej smak i aromat.
- Brak szczelności – papierowe opakowania, w których sprzedawana jest bułka tarta, nie są odporne. Produkt jest bardziej narażony na dostęp powietrza, co przyspiesza proces psucia.
- Łatwość uszkodzenia – papierowe torebki są delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniom.
Jak najlepiej przechowywać bułkę tartą?
Aby bułka tarta była długo świeża, aromatyczna i chrupiąca, należy przechowywać ją w odpowiedni sposób. Dzięki temu jej przydatność do spożycia znacznie się wydłuży, a potrawy będą smakować pysznie.
Jak więc prawidłowo przechowywać bułkę tartą w domu? Najlepiej zaraz po zakupie przesypać bułkę tartą z papierowego woreczka do szczelnie zamykanego pojemnika przeznaczonego do żywności. Może być wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, metalu lub szkła. Dzięki szczelnym pokrywom bułka tarta będzie zabezpieczona przed wilgocią i zapachami z zewnątrz. Pojemniki powinny czyste i dokładnie osuszone. Bułkę tartą należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła i wilgoci, takich jak piekarnik, zmywarka czy zlew. Bułkę tartą należy więc wstawić do kuchennej szafki, w której panuje w miarę równa temperatura. Nie powinno się też mieszać nowej bułki tartej ze starszą. Dzięki tym kilku prostym zasadom bułka tarta zachowa swój smak, aromat i długo pozostanie chrupiąca.
Czy bułkę tartą można mrozić?
Mało kto wie, że jednym ze sposobów przechowywania bułki tartej jest mrożenie. To dobra metoda na przedłużenie jej trwałości. Dzięki temu zachowa swoje właściwości nawet do pół roku. Bułka tarta do mrożenia powinna być sucha, bez widocznych oznak wilgoci lub pleśni. Przed mrożeniem warto podzielić ją na mniejsze porcje. W tym przypadku sprawdzą się woreczki strunowe lub pojemniki, które przeznaczone są do mrożenia. Na opakowaniach należy oznaczyć dokładną datą. Najlepiej rozmrażać bułkę tartą w temperaturze pokojowej.
Czy bułka tarta może się popsuć?
Jak każdy produkt spożywczy, bułka tarta może się popsuć. Ważna jest nie tylko data przydatności do spożycia, ale i prawidłowe przechowywanie. To dzięki niemu bułka tarta przez długi czas zachowuje świeżość, delikatny smak i aromat oraz właściwości. Warto też regularnie sprawdzać, czy produkt nie wykazuje oznak zepsucia.
Zepsuta bułka tarta traci nie tylko smak i świeży aromat, ale i chrupkość oraz wszystkie właściwości. W skrajnych przypadkach może pojawić się na niej pleśń. Zepsuta bułka tarta ma stęchły i nieprzyjemny zapach, staje się grudkowata i zbyt wilgotna. Traci swój piękny jasny kolor. Jeżeli bułka tarta zacznie tak wyglądać, należy jak najszybciej ją wyrzucić.