Nie przechowuj tak pieczarek – szybciej się zestarzeją. Ten trik sprawi, że zachowają świeżość
Pieczarki to uniwersalny dodatek do najróżniejszych dań. Jednak, aby jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak, warto wiedzieć, jak je przechowywać. Wiele osób robi to źle. Pieczarki szybko się psują i nadają się tylko do wyrzucenia. Istnieje prosty sposób, który sprawi, że pieczarki długo będą świeże i smakowite.
Spis treści
- Pyszne i zdrowe pieczarki
- Przechowywanie pieczarek. Tego nie można robić.
- Jak przechowywać pieczarki?
- Co zrobić, aby pieczarki zawsze były świeże?
- Przepisy na pieczarki
Pyszne i zdrowe pieczarki
Opinia, że pieczarki są bezwartościowe i nie zawierają żadnych korzystnych dla zdrowia substancji jest błędna. W pieczarkach znajduje się całkiem spora porcja witamin z grupy B, C, E oraz prowitamina D. Są bogate w żelazo, selen, fosfor, potas i miedź oraz błonnik. Pieczarki wspomagają odporność i pozytywnie wpływają na krążenie. Grzyby są niskokaloryczne i bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby, które pracują nad zrzuceniem zbędnych kilogramów i są diecie.
Pieczarki to cenny składnik wielu potraw mięsnych i warzywnych. Nie tylko dodają smaku i aromatu wielu daniom, ale i dostarczają sporo witamin i mikroelementów. Jednak niewłaściwe przechowywanie może spowodować, że pieczarki szybko stracą prozdrowotne składniki, staną się suche lub spleśnieją. Jak przechowywać pieczarki, aby były zawsze świeże i smaczne? Wystarczy zastosować jeden prosty patent.
Przechowywanie pieczarek. Tego nie można robić.
Pieczarki można kupić w prawie każdym większym i mniejszym sklepie spożywczym czy na bazarze. Zazwyczaj pakowane są w plastikowe pojemniczki, które owinięte są folią spożywczą. Jeżeli pieczarki są na wagę, pakowane są do plastikowych siateczek. Zazwyczaj zaraz po przyjściu do domu od razu chowa się je do lodówki. To częsty błąd, który może być powodem szybkiego zepsucia grzybów. Pieczarek nie powinno przechowywać się w plastikowych pudełkach lub siateczkach.
Jak przechowywać pieczarki?
Zakupione pieczarki należy przełożyć z plastikowego opakowania do papierowej torebki. Ten prosty trik sprawi, że pieczarki długo pozostaną świeże, nie stracą smaku, ani cennych składników odżywczych. Przełożone do papierowego opakowania grzyby najlepiej schować je do lodówki i wyjąć dopiero, kiedy będą potrzebne. Pieczarek nie powinno się też myć. Takie działanie może przyspieszyć psucie się grzybów.
Co zrobić, aby pieczarki zawsze były świeże?
Przechowywanie pieczarek w papierowej torebce w lodówce to podstawa, która każdemu powinna wejść w nawyk. Dotyczy to wszystkich gatunków pieczarek, które można kupić w naszym kraju. Grzybów nie powinno się też obierać. Skórka jest cienka, a jej zjedzenie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Pominięcie obierania nie wpłynie na smak potrawy i na zdrowie. Pozwoli też zaoszczędzić trochę czasu.
Przepisy na pieczarki
Poniżej znajdziecie sprawdzone i łatwe przepisy na pyszne i aromatyczne potrawy z pieczarkami w roli głównej. Zobaczcie, jakie pyszności można wyczarować z pieczarek.
- Zapiekane pieczarki faszerowane wędzonym łososiem
- Pieczarki z patelni na ostro - znakomity dodatek do mięs
- Pieczarki w majonezie z piekarnika: pyszny dodatek do dania głównego, jeszcze lepsza przekąska
- Glazurowane pieczarki - przepis na samodzielne danie albo dodatek do mięsa
- Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku: przepis na obłędną przekąskę
Zobacz galerię i poznaj jeszcze więcej przepisów na pyszne dania z pieczarkami.