Zapiekane pieczarki faszerowane wędzonym łososiem
2022-03-17
łatwy
30 min
4
Zapiekane pieczarki na jeden pyszny kęs to genialna zakąska. Pieczarki zapiekane z kremem z wędzonego łososia również dobrze smakują na gorąco, jak na zimno. Po prostu niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie, jak zrobić zapiekane pieczarki z łososiem.
SKŁADNIKI
- 500 g brązowych pieczarek, duże kapelusze
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 200 g serka śmietankowego
- 3 czubate łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka koperku, świeżego lub mrożonego
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 150 g wędzonego łososia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usuń trzonki z grzybów i pokrój je na małe kawałki. Posiekaj szalotki i czosnek i podsmaż na maśle razem z nóżkami pieczarek.
- Wędzonego łososia drobno posiekaj. Dodaj serek śmietankowy, usmażone grzyby z cebulowymi i połowę startego parmezanu. Utrzyj na gładką konsystencję. Dodaj trochę soku z cytryny, skórkę z cytryny, zioła przyprawowe i wymieszaj.
- Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną masła i rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra/dół.
- Kapelusze pieczarek napełnij kremem z łososia, posyp resztą parmezanu i ułóż w brytfannie.
- Zapiekaj pieczarki przez około 15 minut, aż lekko się przyrumienią. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?