Zapiekane pieczarki faszerowane wędzonym łososiem

Zapiekane pieczarki faszerowane wędzonym łososiem
Autor: Shutterstock.com Zapiekane pieczarki faszerowane wędzonym łososiem
łatwy
30 min
4

Zapiekane pieczarki na jeden pyszny kęs to genialna zakąska. Pieczarki zapiekane z kremem z wędzonego łososia również dobrze smakują na gorąco, jak na zimno. Po prostu niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie, jak zrobić zapiekane pieczarki z łososiem. 

SKŁADNIKI

  • 500 g brązowych pieczarek, duże kapelusze 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 200 g serka śmietankowego
  • 3 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka koperku, świeżego lub mrożonego
  • 1 łyżka natki pietruszki, świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usuń trzonki z grzybów i pokrój je na małe kawałki. Posiekaj szalotki i czosnek i podsmaż na maśle razem z nóżkami pieczarek.
  • Wędzonego łososia drobno posiekaj. Dodaj serek śmietankowy, usmażone grzyby z cebulowymi i połowę startego parmezanu. Utrzyj na gładką konsystencję. Dodaj trochę soku z cytryny, skórkę z cytryny, zioła przyprawowe i wymieszaj.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną masła i rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra/dół.
  • Kapelusze pieczarek napełnij kremem z łososia, posyp resztą parmezanu i ułóż w brytfannie.
  • Zapiekaj pieczarki przez około 15 minut, aż lekko się przyrumienią. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

10 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami według naszych czytelników

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej