Glazurowane pieczarki - przepis na samodzielne danie albo dodatek do mięsa

Glazurowane pieczarki - przepis na samodzielne danie albo dodatek do mięsa
Autor: Shutterstock Glazurowane pieczarki mogą stanowić samodzielne danie, podawane np. z makaronem, lub dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Glazurowane pieczarki to danie, które zasmakuje miłośnikom smaków słodko-kwaśnych, z pikantną nutą. Do ich przygotowania potrzebujemy bowiem octu balsamicznego i miodu. Warto do tego dania kupić małe pieczarki, a jeśli takimi nie dysponujemy - większe pokroić na mniej więcej równe kawałki.

SKŁADNIKI

  • 500 g niedużych pieczarek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej. Na dużym ogniu smażyć pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą odparować nadmiar wody i się zrumienić.
  • Do pieczarek dodać ocet balsamiczny, miód i chili. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając, do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki.
  • Na końcu doprawić solą. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej