Glazurowane pieczarki - przepis na samodzielne danie albo dodatek do mięsa
2022-06-11
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Glazurowane pieczarki to danie, które zasmakuje miłośnikom smaków słodko-kwaśnych, z pikantną nutą. Do ich przygotowania potrzebujemy bowiem octu balsamicznego i miodu. Warto do tego dania kupić małe pieczarki, a jeśli takimi nie dysponujemy - większe pokroić na mniej więcej równe kawałki.
SKŁADNIKI
- 500 g niedużych pieczarek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki chili
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej. Na dużym ogniu smażyć pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą odparować nadmiar wody i się zrumienić.
- Do pieczarek dodać ocet balsamiczny, miód i chili. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając, do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki.
- Na końcu doprawić solą. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?