Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku: przepis na obłędną przekąskę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku to obłędny przepis na pyszną przekąskę lub dodatek do pieczonego mięsa. Pieczarki w czosnku Champinones Ajillo to popularne w Hiszpanii tapas. Do przygotowania czosnkowych pieczarek najlepsze są drobne grzyby.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek, drobnych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Większe pieczarki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Wymieszać.
- Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodaj czosnek i lekko podsmażyć.
- Dodać grzyby i nieco białego wina oraz szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i duś na wolnym ogniu jeszcze przez pięć minut.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
 
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        