Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku: przepis na obłędną przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku to obłędny przepis na pyszną przekąskę lub dodatek do pieczonego mięsa. Pieczarki w czosnku Champinones Ajillo to popularne w Hiszpanii tapas. Do przygotowania czosnkowych pieczarek najlepsze są drobne grzyby.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek, drobnych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Większe pieczarki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Wymieszać.
- Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodaj czosnek i lekko podsmażyć.
- Dodać grzyby i nieco białego wina oraz szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i duś na wolnym ogniu jeszcze przez pięć minut.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.